Nederlandse Vereniging van journalisten

Enquête Kinderopvang
Begeleidende brief
(03-11-2004)

Aan de NVJ leden werkzaam bij de dagbladen,
gebruikmakend van de kinderopvangregeling

Amsterdam, 3 november 2004

Geachte collegae,

Een aantal weken geleden hebben wij u een brief geschreven naar aanleiding van de nieuwe wet Kinderopvang. Deze brief heeft er toe geleid dat veel ouders gereageerd hebben.

Het ging met name over drie onderwerpen:

1. vraagtekens bij de marktwerking kinderdagverblijven
2. het functioneren van Kintent

3. de financiële achteruitgang t.a.v. de oude regeling.

Ad 1
Zoals wij zelf ook hadden aangegeven zal het voor sommige ouders niet makkelijk zijn om te onderhandelen met het kinderdagverblijf, zeker als er in de buurt weinig andere opties zijn en als er wachtlijsten zijn. We willen graag in kaart brengen om hoeveel mensen het gaat bij wie onderhandelen over een lager tarief niet mogelijk blijkt. Ook zouden we graag willen horen bij wie dit geen probleem blijkt te zijn.

Ad 2
Een aantal ouders hebben ons vragen gesteld over hoe het innen van de gelden bij werkgever(s) en de fiscus geregeld wordt. Er zijn drie mogelijkheden; via Kintent, het kinderdagverblijf of zelf regelen.

o Kintent maakt de werkgeversbijdrage aan u over en helpt bij het invullen van de formulieren voor de fiscale vergoeding, óf o Het kinderdagverblijf krijgt een machtiging van u om bij de werkgever en de fiscus de bedragen te innen waardoor de ouders alleen een rekening krijgt voor de eigen bijdrage. (dit is mogelijk vanaf april/mei 2005)

Graag willen we weten waar u de voorkeur aan geeft: zelf doen, Kintent, kinderdagverblijf.

Ad 3
We krijgen meldingen binnen van ouders die al hebben berekend dat ze er op achteruit gaan wat betreft de vergoeding voor kinderopvang met name waar het gaat om de vergoeding vanuit de werkgevers en de fiscus. We willen alle ouders vragen om ons te melden wat zij voorzien aan achteruitgang en dat te onderbouwen met cijfers. Uiteraard wordt deze informatie vertrouwelijk behandeld.

Het enquête-formulier. Dat kunt u digitaal kunt invullen en aan ons versturen voor 15 november as. We danken u hartelijk voor uw medewerking en zullen u informeren over het resultaat.

Met vriendelijke groet,

Bianca Rootsaert
Secretaris NVJ