Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 3 november 2004

Markt voor IT-dienstverlening trekt licht aan, volledig herstel nog niet aan de orde

Reeds enkele jaren zijn uitblijvende investeringen in ICT oplossingen een doorn in het oog van IT dienstverleners. De totale markt loopt sinds 2000 behoorlijk terug in volume doordat ICT budgetten aanzienlijk zijn teruggeschroefd. Uit recent onderzoek van Heliview blijken de eerste tekenen van verbetering zichtbaar.

Meer organisaties verwachten een toename in het ICT budget in 2005, namelijk 30%, ten opzichte van 20% die aangeven het met een lager budget dan in 2004 te stellen. Deze laatste groep organisaties verwacht vooral nieuwe ICT projecten en vervangingsinvesteringen uit te stellen. Door de beperkte investeringen in de laatste jaren, is er sprake van achterstallig onderhoud aan IT infrastructuren. Uit het onderzoek blijkt dat 40% van de PC s meer dan drie jaar oud is, dit bij een gemiddelde vervangingstermijn van drie jaar. Daarnaast worden zowel voor PC s als voor servers verouderde besturingssystemen gebruikt, 23% van de zakelijke markt maakt nog gebruik van Windows 95. Ook financiële applicaties en ERP systemen zijn dringend aan upgrades toe.

IT dienstverleners zullen de vraag naar migratietrajecten zien toenemen. Door de veelal beperkte mankracht op ICT afdelingen, zullen organisaties zich tot externe dienstverleners richten. Immers 25% van de organisaties verwacht binnen zes maanden te migreren naar nieuwe server besturingssystemen en het aantal verwachte upgrades van diverse bedrijfsapplicaties is enorm. Zo'n 40% van de markt geeft aan gezamenlijk met een IT dienstverlener migraties te zullen uitvoeren, 20% verwacht dat externe dienstverleners deze projecten volledig zullen begeleiden. Vooral Getronics wordt vaak genoemd als overwogen aanbieder, dit naast Atos Origin, Inter Acces en Pink Roccade. Deze laatste profiteert bij een samengaan met Getronics van een aanzienlijk marktpotentieel voor 2005. Organisaties zijn echter uiterst kritisch ten aanzien van IT dienstverleners, kosten zijn cruciaal bij selectietrajecten en kwaliteitseisen zijn behoorlijk.