VERENIGING EIGEN HUIS
http://www.eigenhuis.nl

Amersfoort, 17 september 2004

Eigen huis opent meldpunt voor onredelijke verkoopclausules

Vereniging Eigen Huis wordt al jaren geconfronteerd met klachten van leden over onredelijke anti-speculatiebedingen. Om te inventariseren hoe ernstig de situatie is roept de vereniging huiseigenaren met verkoopbeperkende clausules in hun koopcontract op zich te melden op haar website. De vereniging wil deze informatie gebruiken om een regeling te treffen in de nieuwe huisvestigingswet zodat wildgroei wordt tegengegaan.

Een anti-speculatiebeding belemmert of beperkt de mogelijkheden van een huiseigenaar om zijn woning op de vrije markt te verkopen. Er zijn gemeenten die doorslaan in de redelijkheid van dergelijke bedingen, waardoor mensen financieel worden gedupeerd of uiteindelijk maar besluiten om niet te verhuizen, aldus de vereniging. Dat laatste belemmert de doorstroming op de woningmarkt.

De huisvestingswet, met als hoofdbeginsel het recht van vrije vestiging, wordt door veel gemeenten omzeild door onredelijke anti-speculatiebedingen in koopcontracten van nieuwbouwwoningen op te nemen. De vereniging heeft meldingen waarbij huiseigenaren de volle prijs voor een dure nieuwbouwwoning hebben betaald, maar na 7 jaar nog steeds 50 % van de winst bij verkoop moeten afdragen. De herziening van de Huisvestingswet moet aan dergelijke uitwassen een einde maken, zo vindt de vereniging.

Huiseigenaren die in bezit waren of zijn van een woning waar een anti-speculatiebeding op rust, kunnen zich melden op www.eigenhuis.nl/meldpuntantispeculatie

Extra informatie voor de redactie:

Anti-speculatiebedingen zijn door gemeenten voornamelijk in het leven geroepen om misbruik van subsidieregelingen te voorkomen. Een woningeigenaar die zijn huis met een financieel voordeel heeft kunnen kopen (bijvoorbeeld omdat de woning met een subsidie is gebouwd) zou, door de woning snel weer te verkopen, een flink voordeel kunnen behalen. Een anti-speculatiebeding sluit een dergelijke 'snelle winst' uit door de verkoopmogelijkheden aan banden te leggen of door een boete op de gerealiseerde verkoopopbrengst in rekening te brengen. Deze bedingen zijn meestal opgenomen in de koopovereenkomst of leveringsakte. Ze zijn echter soms zo verstrekkend dat ze het enkele doel om speculatie tegen te gaan ver overschrijden. Daarnaast leidt de grote diversiteit van anti-speculatiebedingen tot rechtsongelijkheid voor de consument en doen zij afbreuk aan de transparantie op de woningmarkt.

Voor meer informatie,