Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuw graffitibeleid Capelle. Graffiti binnen 3 dagen verwijderd

Tineke Keuzenkamp spuit de graffity van de muur.

Foto: Peter Molkenboer

U moet zich eerst even aankleden zei medewerker Paul de Haan van City Service Nederland B.V. tegen Tineke Keuzenkamp, voordat hij haar hielp bij het verwijderen van graffiti aan de Hebriden 19. Eerder ondertekende ze samen met directeur G.J. van der Hoek van City Service Nederland B.V. een overeenkomst om de graffiti van de gemeentelijke eigendommen te verwijderen. Aansluitend tekenden de bewoners ven de Hebriden 19 het eerste particuliere contract. Particulieren kunnen namelijk ook gebruik maken van het gunstige contract van de gemeente. Hiermee werd op 27 oktober het startsein gegeven voor het nieuwe graffitibeleid van Capelle.

Schoon straatbeeld
Het nieuwe anti-graffiti-beleid moet voor een schoner straatbeeld in Capelle zorgen. Een schonere omgeving geeft een veiliger gevoel. City Service Nederland B.V. gaat de graffiti verwijderen van de gemeentelijke eigendommen zoals prullenbakken, bankjes, tunnels, scholen en het gemeentehuis.
Bijzonder aan het contract is dat naast de gemeente ook particulieren en bedrijven kunnen aanhaken aan het contract van de gemeente. Zo kunt u ook een steentje bijdragen aan een schoner straatbeeld. Voor 7,50 per vierkante meter kunt u, na het afsluiten van een contract, de graffiti van uw eigendommen laten verwijderen.

Bewoners en bedrijven die van dit gunstige tarief gebruik willen maken, kunnen contact opnemen met het Informatiecentrum van de gemeente, telefoon 010-2848484. Na ondertekening van een contract geeft de gemeente de melding door aan City Service Nederland B.V., afdeling Geveltechniek.

Snel verwijderd
Racistische graffiti wordt binnen één werkdag, na melding bij het Informatiecentrum, van de eigendommen van de deelnemers verwijderd. Voor overige graffiti geldt een termijn van drie dagen. Wanneer echter een graffiti is gespoten op een eigendom van een persoon of bedrijf zonder contract kan de graffiti nog niet worden verwijderd. De eigenaar krijgt dan wel een brief waarin de gemeente en City Service Nederland B.V. de nieuwe aanpak uitleggen met het verzoek deel te nemen. Immers: hoe meer deelnemers hoe schoner het wordt in Capelle!

Pakkans
Het nieuwe anti-graffiti-beleid van de gemeente vergroot de pakkans van graffitispuiters. Van elke graffiti maakt de gemeente een proces-verbaal en een digitale foto. Daarnaast wordt aangifte gedaan bij de politie. Bij aanhouding worden de kosten verhaald op de dader.

Meer melden is meer verwijderen
De gemeente stimuleert het melden van graffiti. Hoe sneller u een nieuwe graffiti meldt, des te eerder kan de gemeente stappen nemen om het te laten verwijderen. Elke 100e melder ontvangt een leuke attentie. Maandelijks kunt u op deze gemeentepagina het effect van het beleid volgen, door middel van een graffitibarometer.