Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Theo van Gogh

Theo van Gogh

Reactie Stadsdeelraad Oost/Watergraafsmeer:

''Ontzet en verbijsterd neemt de raad van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer kennis van de brute moord op de cineast Theo van Gogh.
Wat gistermorgen gebeurd is voor de deur van ons stadsdeelkantoor is in alle opzichten een aanslag op de fundamentele waarden en het politieke streven van de stadsdeelraad. Wij zijn bezorgd voor de gevolgen van het gebeuren zowel voor het samenleven van moslims en niet-moslims als voor de ernstige bedreiging van de grondrechten die van het gebeurde uitgaan in het stadsdeel, de stad en in Nederland. Hetgeen gebeurd is, is in strijd met de rechtsorde in Nederland en de fundamentele waarden van de islam die een moslim voorschrijft zich te gedragen volgens de wetten van het land waarin men leeft. De overheid is verplicht al zijn burgers aan die wetten en voorschriften te houden.
Theo van Gogh is gestorven voor het recht van vrije meningsuiting. Wij zullen nooit tolereren dat dit recht geschonden zal worden, onder welk voorwendsel ook.''

Reactie stadsdeel Oost/Watergraafsmeer, migrantenorganisaties en welzijnsinstellingen:

''Wij, bestuurders en medewerkers van het stadsdeel, de migrantenorganisaties en de algemene welzijnsinstellingen zijn allemaal zeer geschokt over de moord op Theo van Gogh. Unaniem keuren wij deze moord af. Theo van Gogh was een bewoner van ons stadsdeel met een uitgesproken mening. Hij was een voorvechter voor de vrijheid van meningsuiting voor iedereen ongeacht afkomst.'' ''In ons stadsdeel zetten wij ons gezamenlijk al jarenlang in om voor alle bewoners goede leefbare verhoudingen te creëren. Hier zijn we door de inspanningen van alle betrokken partijen tot nu toe ook redelijk in geslaagd. Wij zullen ons blijven inzetten voor een prettig leefklimaat, waarin iedereen zijn/haar mening kan geven. Voor ons allemaal is vrijheid van meningsuiting van fundamenteel belang. Onze gedachten en medeleven gaan uit naar de familieleden en vrienden van Theo van Gogh.''

Protestbijeenkomst

Namens alle welzijns- en migrantenorganisaties en de besturen van de stadsdelen Oost/Watergraafsmeer en Zeeburg is er vanmiddag een protestbijeenkomst geweest in de moskee Ibno Khaldoun aan de Weesperzijde. Honderden mensen luisterden naar Ahmed Marcouch (migrantenorganisaties stadsdelen Oost/Watergraafsmeer en Zeeburg), stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet, Muiderkerk-predikant Julia van Rijn en wethouder Aboutaleb van de stad Amsterdam. Daarna liepen zij in optocht van de moskee naar de plek op de Linnaeusstraat waar Van Gogh gisterochtend werd beschoten en neergestoken.

(c) Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer - 3 november 2004