Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 3 november 2004


Eerste reactie van PvdA op Rapport Kok: te veel van hetzelfde


Het rapport van de commissie Kok biedt alleen bekende recepten. Europa wil in 2010 de meest dynamische en kennisintensieve economie in de wereld zijn. Maar de recepten die het rapport het kwakkelende europa te bieden heeft, komen neer op de oplossing van het paard uit Animal Farm: I will work harder .


Kris Douma, woordvoerder van de PvdA voor Economische Zaken, is teleurgesteld in het rapport. Met relatief eenvoudige aanbevelingen had Kok Europa op weg kunnen helpen. Maar op deze manier komen we nergens.


Ten eerste kan een radicaal andere aanwending van de huidige structuurfondsen helpen. De fondsen moeten niet gericht zijn op zwakke regio s in Europa maar op kennisintensivering in héél Europa. Kok pleit wel voor een fundamentele herschikking van de EU-begroting. Douma: Dat is terecht. Maar er zou een aanbeveling in moeten zitten voor een eigen macro-economisch beleid voor de EU, met ruimte voor innovatieve uitgaven, gericht op groei.


Ten tweede de Europese staatssteunregels. Die kunnen worden versoepeld, mits de steun kansrijke sectoren kan versterken, stelt Douma. Maak het gemakkelijker om de winnaars steun te geven, zodat ze kunnen uitgroeien tot nieuwe pijlers van de economie. Maar zorg er ook voor dat slecht draaiende sectoren en de tekentafeleconomie geen kans meer krijgen op staatssteun.


Ook bij de interne markt voor diensten mist het rapport kansen. Douma: Het rapport pleit weliswaar voor een verbetering, maar komt niet met concrete aanbevelingen. Deze markt komt niet van de grond omdat nationale stelsels van ondernemingsrecht, toezicht en controle, rechtspositie en arbeidsvoorwaarden niet voldoende worden beschermd. De ambities zijn enorm, maar de fundamenten zijn wankel. Daar moet eerst aan gewerkt worden voordat de interne markt kan worden verbeterd.


Sommige van de doelen kunnen op EU niveau eenvoudig dichterbij gebracht worden, aldus Douma. Voor een hoogwaardige kenniseconomie is één Europese gemeenschapsoctrooi nodig. Kok zegt dat er snel een oplossing moet komen, of dat we het maar moeten vergeten. Hij had een krachtiger signaal moeten geven. Hij kan aanbevelen dat één taal voor het gemeenschapsoctrooi voldoende is. Zo simpel kan het.


Tot slot mist Douma aanbevelingen op het gebied van scholing. Alle werknemers in de EU zouden recht moeten krijgen op tenminste vijf doorbetaalde scholingsdagen per jaar. Een pleidooi voor investeringen in onderwijs en verhoging van het opleidingsniveau ligt voor de hand. Dat geldt ook voor extra investeringen in permanente educatie van werknemers.


Meer informatie: Kris Douma 06-18306024