Gemeente 's-Hertogenbosch

03-11-2004

Steeds meer glasvezel op Bossche werklocaties

De digitale gegevensuitwisseling tussen bedrijven wordt steeds omvangrijker en dus wordt de kwaliteit van ICT-verbindingen belangrijker. Om het economische vestigingsklimaat voor bedrijvigheid in 's-Hertogenbosch te versterken, streeft de gemeente ernaar om de ICT-infrastructuur op werklocaties op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Uit onderzoek naar de marktbehoefte blijkt dat er reden is om als gemeente verdere stimulerende werkzaamheden voor te bereiden, ter facilitering van breedbandgebruik onder het bedrijfsleven.

Steeds meer kantoor- en bedrijvenlocaties in de stad beschikken over glasvezelkabels, die supersnelle data-uitwisseling mogelijk maken. Ze liggen al op het Pettelaarpark, in het Paleiskwartier en de binnenstad. Momenteel wordt de techniek geleverd aan de bedrijven op bedrijvenpark De Brand. Een groep van zo'n dertig bedrijven maakt al gebruik van glasvezeltechniek en het netwerk kan in de toekomst op alle andere bedrijven worden aangesloten. Deze voorziening is tot stand gekomen na gezamenlijk onderzoek door de bedrijvenvereniging op De Brand en de gemeente. Hieruit bleek dat bij de bedrijven op De Brand ruim voldoende interesse bestond om een collectief netwerk te kunnen realiseren. Onderhandelingen met aanbieders hebben vervolgens geleid tot aantrekkelijke collectieve tarieven speciaal voor De brand, met de leveranciers Essent en InterConnect.

Snelle groei
Met de gestarte aanleg op De Brand loopt 's-Hertogenbosch voorop in Brabant: nog niet eerder zijn bedrijven op een bedrijventerrein zonder subsidie collectief overgestapt op glasvezel. Hierdoor blijft 's-Hertogenbosch concurrerend als het gaat om het aantrekken van nieuwe bedrijven. Bedrijven die op zoek zijn naar een nieuwe vestigingsplaats stellen namelijk steeds hogere eisen aan de kwaliteit van de ICT-infrastructuur. Voorheen waren koperverbindingen (de "gewone" telefoonlijn) voldoende, inmiddels is het bedrijfsleven massaal overgestapt op snellere verbindingen over de telefoonlijn, zoals ISDN en ADSL. Voor steeds meer bedrijven voldoen ook deze verbindingen niet meer: de digitale gegevensuitwisseling groeit zo snel, dat op langere termijn alleen glasvezelnetwerken deze groei kunnen opvangen. Aansluitingen per satelliet en draadloze verbindingen zijn hiervoor geen rendabele en betrouwbare alternatieven.

De gemeente volgt de trends op het terrein van ICT-infrastructuur op de voet en adviseert de Bossche bedrijvenverenigingen bij het zoeken naar leveranciers. Uiteraard laat de gemeente de markt in eerste instantie zijn werk doen bij het bedienen van het bedrijfsleven. Daar waar nodig speelt de gemeente een intermediaire rol, om collectieve inkoop van glasvezel te organiseren.
De gemeente treft intussen ook voorbereidingen voor de aanleg van collectieve glasvezelnetwerken op de nieuwe bedrijvenlocaties Treurenburg en Groote Vliet, die vanaf 2005 zullen worden bebouwd.