Gemeente 's-Hertogenbosch

03-11-2004

Organisatie met lef

In het Stadskantoor bevindt zich sinds kort een Automatische Externe Defibrillator (AED). Twaalf bedrijfshulpverleners/EHBO-ers, werkzaam in de verschillende organisatieonderdelen en lid van de bedrijfshulpverleningsorganisatie, zijn opgeleid om het apparaat te kunnen bedienen. Ze kunnen er levensreddend werk mee verrichten, niet alleen voor het gemeentelijke personeel, maar ook voor bezoekers van het Stadskantoor. AED

In Nederland worden per jaar ongeveer 15.000 mensen getroffen door een plotseling hartinfarct. Hierdoor kan het hart stil gaan staan (hartstilstand) of chaotisch gaan trillen, zonder dat het bloed rondpompt (fibrilleren). Zonder directe hulp overlijdt het slachtoffer. In zo'n geval telt elke seconde. Hartmassage en mond-op-mondbeademing zijn dan noodzakelijk, maar niet voldoende. Met een stroomstoot (shock) moet het hart tot de orde worden geroepen. Een AED is een apparaat waarmee men veilig, snel en efficiënt shocken in afwachting van de komst van een ambulance. Deze handeling heet: defibrilleren. Defibrilleren binnen vijf minuten geeft meer dan 70% overlevingskans, met goed herstel. Bij een reanimatie zonder AED is de kans op overleving maximaal 15%. Automatische Externe Defibrillators moeten net zo gewoon worden als brandblussers. De beschikbaarheid op plaatsen waar veel mensen komen kan het percentage overlevers laten toenemen.

Slim zusje

Tot voor kort mochten alleen artsen en hiervoor opgeleide verpleegkundigen deze handeling toepassen. Doordat de AED het slachtoffer zelf controleert en beslissingen neemt, kan het de bediener/hulpverlener de juiste opdrachten geven. Daarom kan en mag nu iedereen met een geldig certificaat reanimatie, in een vervolgcursus leren defibrilleren. Alleen gecertificeerden mogen het apparaat, een klein, slim zusje van de grote defibrillator die wordt gebruikt bij eerste-hulpafdelingen, bedienen. Hopelijk is gebruik ervan nooit nodig, maar het is van levensbelang dat in voorkomende gevallen er mensen zijn die durven te handelen en weten hoe ze dat moeten doen.