Gemeente Amsterdam

Toespraak wethouder Aboutaleb in Alkabir Moskee
3 november 2004 - Ingrid Breed
Alleen gesproken woord geldt.

Toespraak wethouder Aboutaleb in de Alkabir Moskee, woensdag 3 november 2004.

De mededeling gisteren rond negenen dat Theo van Gogh was doodgeschoten werkte op mij in eerste instantie als een zware verdoving. Een onvergefelijke daad die ons allen beroofd heeft van een luidruchtig en eigenzinnig kunstenaar die in Amsterdam een podium heeft gevonden om te werken aan zijn idealen: een ondeelbare stad waar iedereen zichzelf kan zijn. Immers, Amsterdam is groot geworden door verschil tussen mensen niet als een bedreiging te zien, maar als een bron van inspiratie.

Amsterdam, die stad, treurt. En terecht. Amsterdam heeft zich gisteravond op een waardige wijze uitgesproken tegen deze gruwelijke daad en voor verdraagzaamheid. Amsterdam is een stad die het niet kan aanvaarden dat kritische geesten door geweld de mond wordt gesnoerd. Amsterdam is ook niet de stad die zich gek laat maken. De manifestatie gisteravond op de dam is daar het bewijs van.

Onze gezamenlijke zorg is nu: hoe verder na deze dramatische gebeurtenis?

Om te beginnen moet het recht zijn beloop hebben. Ik twijfel er ook niet aan dat het recht uiteindelijk zal zegevieren.

In de tweede plaats rust op de schouders van ons allen de zware taak om kalmte en rust te bewaren. Beide zijn nodig om na te denken over onze gezamenlijke toekomst.

Ik ben groot voorstander van een krachtige diverse stad waar voor iedereen een plaats is. Maar een diverse stad kan alleen gedijen als we ook overeenstemming hebben over wezenlijke kernwaarden die voor ons allen gelden. Voor mensen die deze gezamenlijke kernwaarden niet delen, is er geen plaats in een open samenleving als de Nederlandse. De vrijheid van religie, de vrijheid van meningsuiting en het anti-discriminatiebeginsel zijn de belangrijkste onderdelen daarvan. Een ieder die deze waarden niet deelt, doet er verstandig aan zijn conclusies te trekken en te vertrekken.

Het kan niet zo zijn dat iemand van ons allen eist dat we zijn opvattingen respecteren en tegelijkertijd niet bereid is de opvattingen van anderen te respecteren. Tolerantie eisen is alleen aan de orde als mensen zich tolerant opstellen. Het is wederzijds.

Er is angst in de stad onder velen. Angst onder de autochtonen die zich via de mail bij mij melden. Angst dat er misschien nog meer te gebeuren staat. Er is ook angst onder de Marokkanen omdat de verdachte van Marokkaanse oorsprong. Zij zijn bang dat de samenleving zich tegen hen zal keren. Beide zijn reële angsten die we veel aandacht voor elkaar moeten bestrijden.

Maar de rechtsstaat vraagt van de bestuurders ook alles uit de kast te halen om fanatici zo vroeg mogelijk op te sporen en de kop in te drukken. In Utrecht hebben we gezien dat opsporen soms ongewenste neveneffecten kan hebben. De dood van Theo van Gogh laat zien dat we er niet tijdig bij zijn geweest. Een duivelsdilemma voor de mensen die het moeten doen. Politie en justitie kunnen het niet alleen. Ze hebben onze hulp nodig. Ik zal het toejuichen als in dit soort situaties mensen die het vermoeden hebben dat iemand een grens dreigt over te gaan, om de autoriteiten te informeren. Wat zwaar is moet het zwaarst wegen. Het belang van stabiliteit en veiligheid voor alle Amsterdammers, moet zwaarder wegen dan het groepsgevoel. Ik wil kwijt dat op de Marokkaanse gemeenschap een buitengewoon zware taak rust om mee te werken aan het herstellen van de rust en mee te werken aan het produceren van "tegengif" voor onverdraagzaamheid en intolerantie. De taak rust op de schouders van ouders, opvoeders, leiders binnen de groepen, geloofsgemeenschappen en vele anderen. Die taak is te zwaar om door deze gemeenschap alleen gedragen te worden. Steun van de gehele samenleving is noodzakelijk om deze opdracht te kunnen vervullen. Het maken van tegengif begint al thuis door de kinderen van jongs-af-aan een opvoeding mee te geven die hen in staat stelt met woorden dragers van andere meningen tegemoet te treden. Geweld lost niets op.

© Gemeente Amsterdam