Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van de leden Van Dijken en Smits (beiden PvdA) over de aanvraag- en bezwaarprocedure hoog persoonlijk kilometerbudget Valys. (Ingezonden 12 oktober 2004) 2040501540

1
Zijn er bij het niet behalen van de verwerkingstermijn door indicatiesteller Argonaut sancties afgesproken? Zo ja, welke? Zo neen, waarom niet? 1)

1
In het algemeen zijn in het contract met Argonaut bepalingen opgenomen, die verband houden met het niet nakomen van verplichtingen voortvloeiend uit het contract. Deze bepalingen hebben gevolgen voor de prestatievergoeding danwel kunnen, in het uiterste geval, leiden tot het ontbinden van het contract.

2
Kunt u zich een systeem voorstellen waarbij het niet halen van de indicatieafhandelingtermijn (15 dagen) rechtstreeks recht geeft op het hoge Persoonlijk Kilometer Budget (PKB)?

2
Nee, een dergelijk systeem kan ik mij niet voorstellen. Zoals ik in mijn antwoord op de kamervragen van de leden Van Dijken en Smits (Aanhangsel Handelingen nr 91 vergaderjaar 2004-2005) reeds heb aangegeven, blijkt dat een groot deel van de indicatie-aanvragen niet volledig worden ingediend bij Argonaut. Het kan niet zo zijn dat aanvragers `beloond' worden voor niet volledige indicatieaanvragen. Voor Argonaut zou het dan niet mogelijk zijn om een aanvraag gemiddeld binnen 15 werkdagen af te ronden. Uitgangspunt bij de indicatie moet zijn dat aanvrager aanspraak heeft op een hoog pkb op basis van een zorgvuldige medische indicatie.

3
Kunt u een overzicht verstrekken van de extra kosten die zijn gemoeid met de inzet van extra fte's om de afhandelingachterstanden bij Argonaut weg te werken?

3
Argonaut neemt de extra inzet van personeel en ondersteunende faciliteiten voor eigen rekening hetgeen betekent dat er voor VWS géén extra kosten zijn. Alleen voor de aanvullend overeengekomen mogelijkheid dat aanvragers op het spreekuur kunnen verschijnen op één van de regiokantoren is een aanvullende vergoeding met Argonaut afgesproken. De hoogte van deze aanvullende vergoeding is afhankelijk van het aantal uitgevoerde indicaties in de regio en heeft in relatie tot de hoofdsom een beperkte omvang (enkele tienduizenden euro's op jaarbasis).

4
Wegen de baten van de investeringen voor de indicatie voor het hoge kilometerbudget nog op tegen de totale kosten die moeten worden gemaakt om de indicering voorspoedig te laten verlopen? Is het niet beter de kosten die zijn gemoeid met de indicering, aan extra kilometers ten gunste van Valys-pashouders te besteden?

4
De totale kosten die worden gemaakt voor de indicatie hoog pkb zijn niet substantieel gewijzigd.

5
Kunt u toelichten dat in vraag 5 1) van de vorige vragenreeks wordt geïnformeerd naar de kosten die mensen moeten maken voor het reizen naar de hoorzitting wanneer zij in beroep gaan tegen de beslissing van Argonaut, maar u in uw antwoord spreekt over een second opinion?

6
Vindt u het niet betreurenswaardig dat mensen, die in beroep gaan tegen een afwijzing van hun verzoek om een hoog kilometerbudget, in sommige gevallen gedwongen worden van hun toch al zo schaarse kilometerbudget Valys-kilometers in te zetten om op een hoorzitting in een van de verschillende Argonautkantoren te verschijnen? Kunt u toezeggen dat de vervoerskosten die worden gemaakt om in beroep een hoger kilometerbudget te verkrijgen niet ten koste gaan van het toch al zo schaarse Valyskilometerbudget?

5 en 6
Wanneer aanvrager het niet eens is met een door Argonaut afgegeven advies dan kan deze zijn bezwaren schriftelijk kenbaar maken bij een commissie van heroverweging. De aanvrager wordt in de gelegenheid gesteld om op een hoorzitting zijn bezwaren nader mondeling toe te lichten. De commissie beoordeelt vervolgens of de indicatie op medisch/ ergonomisch juiste gronden is genomen. De commissie deelt de uitkomst van zijn bevindingen onderbouwd door argumenten schriftelijk mee aan de aanvrager en in afschrift aan Argonaut. De uitspraak van de commissie van heroverweging kan met andere woorden gezien worden als een second opinion.
Zoals ik al heb aangegeven in antwoorden op kamervragen van de leden Van Dijken en Smits (Aanhangsel Handelingen nr 91 vergaderjaar 2004-2005) worden de hoorzittingen ook op regionale vestigingen van Argonaut gehouden. Er wordt bij de planning van de zittingen altijd rekening gehouden met de woonplaats van de aanvrager. Voor een vergoeding van de vervoerskosten zie ik dan ook géén reden.

7
Wordt de nu door u aangekondigde restitutieregeling kenbaar gemaakt aan alle Valys-klanten die hier al mee in de problemen zijn gekomen? Zo neen, waarom niet?

7
Valys brengt binnenkort een nieuwsbrief uit, waarin alle pashouders op de hoogte worden gebracht van de restitutieregeling.

1) Aanhangsel-Handelingen nr. 91, vergaderjaar 2004-2005


---- --