Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-171

Den Haag, 3 november 2004

Douane Rotterdam start met elektronisch inklaren

De Douane Rotterdam gaat van start met een nieuw systeem: Sagitta Binnenbrengen. Door dit systeem kan het bestaande proces van inklaring van binnenkomende schepen en lading elektronisch worden afgehandeld. Inklaren betekent dat melding wordt gedaan bij de Douane van de eerste binnenkomst van een schip of lading. Door Sagitta Binnenbrengen kan de volledige inklaring plaatsvinden zonder de Douane fysiek te bezoeken. Dit levert een efficiencywinst op voor rederijen en cargadoors.

Sagitta Binnenbrengen kan verder het bestaande selectieproces van de goederen die de Douane wil inspecteren elektronisch ondersteunen. De informatie van elektronische inklaring wordt automatisch gebruikt in het selectiesysteem voor Douanecontroles. De aangever hoeft hiervoor niets te doen.

De elektronische inklaring is nog niet verplicht, maar wordt wel gestimuleerd door de Douane. Elektronische meldingen worden sneller afgehandeld dan meldingen op papier. Het elektronisch inklaren past in het beleid van de Douane (als deel van de Belastingdienst) om te ontwikkelen tot een "e-dienst". De Douane wil vanaf begin 2006 landelijk met Sagitta Binnenbrengen gaan werken, dus ook in andere havens en op luchthavens. Het streven is bovendien om het elektronisch inklaren verplicht te gaan stellen per begin 2007.