Ingezonden persbericht


Vragen voor het vragenhalfuurtje van de raadsvergadering van 3 en 4 november 2004

Doelstelling: Onderwijsbegeleidingsdienst voor Sittard-Geleen

Met grote verontrusting hebben wij uit de krant (De Limburger, 21 oktober) moeten lezen dat:

De gefuseerde Limburgse Consent-onderwijsbegeleidingsdiensten (obd's) vestigen hun hoofdkantoor in Heerlen. De obd's nemen in januari volgend jaar hun intrek in het voormalige Vodafone-gebouw op de hoek Stationsstraat/Geerstraat in het centrum van de stad. In het kantoor gaan 160 werknemers aan de slag. Consent heeft nu nog kantoren in Maastricht, Sittard, Landgraaf, Roermond en Weert.

De obd's houden zich onder meer bezig met individuele leerlingenbegeleiding, ontwikkeling van leermethodes en advies aan schoolbesturen- en management van basisscholen en voortgezet onderwijs in Midden- en Zuid-Limburg. Bijna drie jaar geleden besloten de obd's tot een fusie. Volgens algemeen directeur F. van der Avert is het daarom ook logisch om te verhuizen naar een centraal kantoor. ,,Werknemers kunnen rechtstreeks ervaringen delen en het is een stuk efficiënter.'' De keuze is op Heerlen gevallen omdat het Vodafone-pand aan alle eisen voldoet en de huurprijs aantrekkelijk is.

Waarom heeft het college van B&W gefaald om de onderwijsbegeleidingsdiensten niet in Sittard te huisvesten ? Waarom niet alles uit de kast halen in kader Sittard-Geleen onderwijsstad? Waarom heeft U slechts (tijdelijk) Fransicus Solanus en (definitief) het gebouw van waterschap aangeboden? Hoe groot is de financiële schade die we als stad hebben gelet op de investeringen die we gedaan hebben in het gebouw van Fontys ten behoeve van de OBD? Na vertrek van de open universiteit, de ruzie met Fontys inzake sportfaciliteiten en straks de herverkaveling binnen de hogeschool Zuyd staat het onderwijs in onze stad wel onder druk. Vandaar de vraag (citaat Wim Clerx) 8. Welke wethouder is nu daadwerkelijk eindverantwoordelijke voor de verdere uitvoering hiervan?

Met vriendelijke groet,
Wil Paes
Fractievoorzitter PvdA Sittard-Geleen
Sittard, 22-10- 2004


---- --