Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Persbericht

Woerden, 3 november 2004

Start online enquête over seks en alcohol voorlichting

Onderzoek naar ondersteuningsbehoefte van ouders

Vandaag start een online onderzoek naar de ondersteuningsbehoefte van ouders bij het voorlichten van hun kinderen over seks en alcohol. Het onderzoek, dat gefinancierd wordt door VWS, richt zich op ouders van jongeren in de leeftijd van 10 tot en met 18 jaar. Op de website www.nigz.nl/oudersover worden twee enquêtes aangeboden, één over seksualiteit en één over alcohol. In februari zijn de resultaten beschikbaar en ontwikkeld het NIGZ nieuwe interventiemethodes, gericht op ouders.

Jongeren beginnen op steeds jongere leeftijd met het drinken van alcohol en zijn op steeds jongere leeftijd seksueel actief, zo blijkt uit onderzoek. Om risicovol gedrag als overmatig drinken en onveilig vrijen tegen te gaan, is het van belang dat ouders hun kinderen ondersteun en informatie kunnen geven om risicogedrag te voorkomen. Voor scholen zijn talloze lespakketten beschikbaar met als thema alcohol, drugs en seksualiteit. Voor ouders met pubers is er nauwelijks materiaal.

Het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) is gespecialiseerd in het geven van voorlichting over alcoholgebruik en seksualiteit en wil haar aanbod goed afstemmen op de behoefte van ouders. Dit onderzoek moet inzicht geven in deze behoefte.

De website met de enquêtes is ontwikkeld in het kader van het Landelijke Programma Soa/Aids preventie voor Jongeren. Dit Programma is een samenwerkingsverband tussen Soa Aids Nederland, het NIGZ en de Rutgers Nisso Groep en wordt gefinancierd door VWS. De realisatie van de website ligt in handen van het NIGZ


Noot voor de redactie (