Provincie Flevoland




Flevoland aan kop in banengroei

Wat in Flevoland gebeurt is bijzonder, maar het is nog niet bijzonder genoeg. Met deze woorden karakteriseert gedeputeerde Andries Greiner van Economische Zaken de werkgelegenheidscijfers voor 2004. Waar in Nederland het aantal banen in 2004 met 1 procent afneemt, heeft Flevoland een groei van de werkgelegenheid van 2 procent kunnen realiseren. Die groei heeft alleen niet kunnen leiden tot een afname van de werkloosheid, omdat in dezelfde periode het aantal inwoners van Flevoland nog sneller groeide.

Met een toename van 2.500 banen tussen 2003 en 2004 zijn er nu bijna 144.000 banen in Flevoland. Dat is een groei van 2%. Anders dan in voorgaande jaren zijn het de nieuwe vestigingen die voor de banengroei zorgen. Dit is de voorlopige uitslag van het jaarlijks onderzoek naar de werkgelegenheid in de provincie. De werkgelegenheid in 2004 zal in heel Nederland dalen met 1 procent, volgens de Macro Economische Verkenningen van het Centraal Planbureau. Flevoland scoort dus 3 procentpunt hoger dan het landelijk gemiddelde.

Flevoland kent relatief veel startende vestigingen en vestigingen die naar Flevoland verhuizen. Maar door opheffing of vertrek verdwijnen er ook vestigingen. Per saldo leverde dit de Flevolandse economie in 2004 bijna 2.500 extra banen op, waarvan nog geen kwart bestond uit kleine banen. De reeds in Flevoland bestaande bedrijven zorgden per saldo nauwelijks voor nieuwe banen. De fulltime werkgelegenheid is in 2004 met 2 procent gestegen. Het gat tussen de omvang van de Flevolandse beroepsbevolking en het aantal banen in Flevoland is echter verder vergroot, wat leidt tot hogere werkloosheid.

Opvallende groeisectoren in 2004 in Flevoland zijn volgens het onderzoek handel, transport, zakelijke dienstverlening en onderwijs. De groei in deze sectoren wordt onder meer veroorzaakt door de bevolkingstoename en de toename van het aantal nieuwe kleine vestigingen. In de sector bouwnijverheid is de werkgelegenheid afgenomen door een vermindering van het aantal bouwprojecten. Het tijdelijke werk via uitzendbureaus, dat onderdeel uitmaakt van de zakelijke dienstverlening, is licht gestegen. En dat kan een voorbode zijn van een aantrekkende economie met meer werkgelegenheid.

Volgens gedeputeerde Andries Greiner is het verheugend dat de nieuwe vestigingen in Flevoland voor extra banen hebben gezorgd. Er is een goed startersklimaat en dat is verheugend. Het is belangrijk dat mensen juist bij economisch zwaar weer de durf hebben om te investeren. Het is nu van belang dat ook het reeds gevestigde bedrijfsleven weer gaat investeren. De provincie ondersteunt ondernemingen daarbij, onder meer via het Regionaal Innovatie- en Technologieplan en het beleids- en actieplan Startende Ondernemers. Want alleen door een gezamenlijke inspanning kunnen we weer groei van de economie bewerkstelligen.