Provincie Utrecht

Persbericht

Lopikerwaard proeftuin kleine kernen

2-11-2004
Is het nog leuk in het dorp als de bank, de kruidenier en de slager weggaan? En is het nog leefbaar als de huisarts, de kinderopvang en de school verdwijnen? Maakt de geroemde sociale samenhang in kleine kernen veel goed? Gedeputeerde Staten hebben besloten dat in Lopikerwaard een pilotproject zal plaatsvinden rond dit onderwerp. Dit moet in 2005 onder meer leiden tot plekken waarin zorg, wonen en bedrijfjes elkaar vinden. Maar ook tot een actieplan en richtlijnen voor de aanpak van leefbaarheid elders in de provincie. In totaal is er EUR 280.000,- uitgetrokken voor dit project.

Inwoners van kleine kernen raken langzaam maar zeker meer aangewezen op voorzieningen verder weg. De ontmoetingsruimte neemt af, de afhankelijkheid van eigen vervoer wordt steeds groter. Jongeren en zorgbehoevende ouderen trekken weg omdat ze in het dorp niet de juiste woonruimte en de juiste voorzieningen weten te vinden. Hun plaats wordt ingenomen door mensen "uit de stad" met minder binding met de lokale gemeenschap. "De uitdaging is om de kracht van de nog bestaande sociale samenhang te gebruiken. Te zorgen dat dit bijdraagt aan de oplossing van de problemen in de kleine kernen. En ik denk dat we in Lopikerwaard een stap in de goede richting zullen zetten", aldus gedeputeerde Kamp.

Bellen bij een probleem
Kamp: "De kern is dat de problemen en de oplossingen gedeeld en gedragen moeten worden. Daarom leggen we ons oor te luisteren in die kernen. Het gaat dan bijvoorbeeld om Cabauw, Benschop, Lopikerkapel, Polsbroek en Uitweg. We hebben geen subsidieregeling maar mensen uit deze kleine kernen kunnen ons bellen als ze een probleem of een idee hebben. De bedoeling is namelijk dat we met gemeenten en met vertegenwoordigers van die kleine kernen plannen gaan ontwikkelen. Maar dan moeten we wel weten wat er leeft in deze plaatsen."

Resultaten
In juli van 2005 moet dit project in de Lopikerwaard onder meer leiden tot enkele projecten met meerdere functies onder één dak'. Denk aan plekken waar zorg, welzijn, wonen en commerciële voorzieningen gecombineerd worden. Verder maken we heldere richtlijnen over het projectmatig aanpakken van leefbaarheidsproblemen. Zodat ook andere kleine kernen in de provincie Utrecht hier gebruik van kunnen maken.

Laatst gewijzigd op 11/02/2004 02:15:26 PM. Paginabeheer: Irma.Vermeend@provincie-utrecht.nl