Gemeente Nijmegen

persbericht Datum Nummer persbericht 2 november 2004 p103
---

Gezamenlijk persbericht van: Provincie Gelderland, de gemeente Beuningen en de gemeente Nijmegen

Uitstoot gevaarlijke stoffen industrie Nijmegen-West binnen norm

Uit een grootscheeps onderzoek bij de bedrijventerreinen rondom de kanaalhavens in Nijmegen-West blijkt dat de bedrijfsuitstoot van gevaarlijke stoffen in de lucht binnen de toegestane normen valt. Het werken aan een verbetering van het leefmilieu in Nijmegen-West en Weurt oogst hiermee succes.

De afgelopen maanden werd bij de bedrijventerreinen Noord- en Oostkanaalhavens en Westkanaaldijk/De Sluis een grootschalig onderzoek gedaan naar de uitstoot van gevaarlijke stoffen. Bij 80% van de bedrijven bleek uit de meetresultaten, dat ze zich volledig houden aan hun milieuvergunning en niet meer stoffen de lucht instoten dan toegestaan.

Bij de overige 20% betrof het lichte overtredingen, waartegen direct maatregelen genomen werden. Deze bedrijven zullen in de toekomst kunnen rekenen op extra aandacht voor de handhaving van de milieuvergunning.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Nijmegen en Beuningen en de provincie Gelderland. De provincie heeft daarbij alle metingen verricht. De overheden willen het rapport ook gebruiken als aanzet voor een op te zetten luchtmonitoringsysteem voor het gebied. Daarin wordt alle beschikbare informatie over de luchtkwaliteit in Weurt en Nijmegen-West voor belangstellenden overzichtelijk gepresenteerd.

De kwaliteit van het milieu in Nijmegen-West/Weurt staat al jarenlang in de belangstelling vanwege het vermeend meer voorkomen van kanker dan elders. Naast het meten van de luchtkwaliteit werken de overheden, samen met de bedrijven, bewoners en milieugroeperingen, aan een integrale verbetering van de omgevingskwaliteit van dit stedelijk-industriële gebied. Die bestaat tot nu toe uit: - vertrek van enkele hoog milieubelastende bedrijven uit het gebied (DNK Rotadruk en Vasim) - verbetering van wetgeving, vergunningen en de handhaving daarvan - uitbreiding know-how bij de overheid (luchtspecialisten) - meer controles bij de bedrijven.

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marij Delissen, doorkiesnummer 024-3292380