Gemeente Den Haag

november 2004
Vernieuwde samenwerking Gemeente en Parnassia op het gebied van Schuldhulpverlening (1 no

Op 3 november aanstaande wordt in het Haagse Stadhuis een samenwerkingsovereenkomst tussen Parnassia en de Gemeente Den Haag ondertekend. Uitgangspunt van de samenwerkingsovereenkomst is dat de dienstverlening aan de Haagse burger op een meer integrale wijze plaatsvindt dan voorheen. Namens de gemeente Den Haag ondertekent wethouder Pierre Heijnen (Onderwijs, Sociale zaken, Werkgelegenheid en Integratie) de overeenkomst. Namens Parnassia de directeur Bedrijfsvoering Forensische en Intensieve zorg: Dhr. Jos van Nieuwkoop.

De overeenkomst is specifiek gericht op schuldhulpverlening aan cliënten van Parnassia. In de aanmeldingsfase wordt thans de nadruk gelegd op een nauwe samenwerking tussen de gemeente en Parnassia. In een vroegtijdig stadium wordt zo al contact gelegd tussen de hulpverleners onderling. Zowel bij Parnassia als ook bij de Gemeentelijke Kredietbank (aanbieder van de gemeentelijke Schuldhulpverlening) zijn vaste contactpersonen aangewezen om deze informatieoverdracht te realiseren.

Veel cliënten met problematische schulden kampen ook met (achterliggende) psychosociale
problemen. In 2002, gaf de raadscommissie te kennen te willen investeren in versterking van de samenwerking met instellingen die de psychosociale begeleiding voor hun rekening nemen. Voor de categorie psychiatrische patiënten, in behandeling bij Parnassia, gold als één van de problemen dat zij veelal niet in aanmerking kwam voor schuldhulpverlening omdat niet voldaan kon worden aan de voorwaarde van een stabiele financiële en psychische situatie. Met Parnassia is in het verleden de afspraak gemaakt dat een aantal cliënten in de hulpverlening wordt aangemeld voor schuldhulpverlening. Psychosociale begeleiding wordt tijdens het traject door de instelling geboden. Binnen Parnassia werd daartoe het consultatiepunt Schuldhulpverlening opgericht.

De afgelopen jaren zijn de gemeentelijke contacten met Parnassia steeds sterker geïntensiveerd en zijn werkprocessen meer op elkaar afgestemd. Voorts zijn afspraken gemaakt over aanmelding en overdracht van cliënten en de daarbij behorende verantwoordelijkheden. Dit moet resulteren in een meer effectieve match van vraag en aanbod van hulpverlening. Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst benadrukken beide partijen het belang van integrale hulpverlening en samenwerking. De doelstelling is jaarlijks tenminste 100 aanmeldingen te realiseren.