Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 3-11-2004

Kamer keurt begroting goed

De Tweede Kamer heeft de begroting van VWS voor 2005 goedgekeurd.

Tijdens de begrotingsbehandeling, vorige week, was al duidelijk geworden dat een meerderheid akkoord ging met de stapsgewijze invoering van de nieuwe welzijnswet (WMO) vanaf 2006. Als eerste stap wordt de (enkelvoudige) huishoudelijke zorg voor zieken en ouderen overgeheveld van het rijk naar de gemeenten. Op 9 december wordt in de Kamer verder gesproken over de wijze van invoering van de WMO.

Minister Hoogervorst kreeg steun voor zijn plannen om marktwerking in de gezondheidszorg uit te breiden. De Kamer heeft ook ingestemd met een aantal pakketmaatregelen. Vanaf 2005 worden enkele behandelingen, niet meer vergoed door het ziekenfonds. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om behandelingen tegen snurken, flapoorcorrectie, bovenooglidcorrectie, borstprothese (behalve bij - gedeeltelijke - amputatie), buikwandcorrectie en hersteloperatie na sterilisatie (bij mannen en vrouwen).

Eerder stemde de Kamer al in met de invoering van een no claim-regeling in het ziekenfonds. Dit betekent dat mensen die in een jaar minder dan 255 euro aan zorgkosten maken, het overgebleven deel na afloop van het verzekeringsjaar terugkrijgen. Het bezoek aan de huisarts is op aandringen van de Tweede Kamer buiten de no-claimregeling gehouden.

De Eerste Kamer moet nog instemmen met de VWS-begroting. Dossier
Prinsjesdag 2004

Dossier, 21-9-2004