Netwerk



VANAVOND IN NETWERK

Vanavond in Netwerk: Extremisme in de polder?

Onderwerp: Extremisme in de polder?
Uitzenddatum: Wo. 3 november 2004, 20.30u
Verslaggeving: Angelique van Beers en Yoka van Eck en Karel van den Berg

Theo van Gogh

De verdachte van de moord op Theo van Gogh behoort mogelijk tot een radicaal-islamitische terreurgroep. Netwerk spreekt met twee arabisten over de moord op de cineast. Opereerde de verdachte alleen? Hoe breed wordt zijn actie gedragen? Waar liggen de wortels van radicale groeperingen in Nederland? En hoe pak je ze aan?

Aanpak onvoldoende
Netwerk had ook een interview met de Marokkaanse studente S. Bouchentouf. Zij vindt de Nederlandse aanpak van radicale elementen in Nederland onvoldoende.

Brief
Minister Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken schreven gisteravond in een brief aan de Tweede Kamer dat ze er ernstig rekening mee houden dat de verdachte handelde vanuit een radicale islamitische achtergrond.

Bekend bij de AIVD
De 26-jarie man die gisteren is gearresteerd op verdenking van de moord op Van Gogh zou bekend zijn bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Hij is geen lid van de zogenoemde kerngroep van ongeveer 150 radicale islamieten. De AIVD volgt de groep wegens contacten met islamitische organisaties. De verdachte hield zich wel op in de omgeving van deze extremisten.

Alert
Vandaag deed de Amsterdamse wethouder Aboutaleb van Integratie een beroep op de Marokkaanse gemeenschap. Hij vroeg ze alert te zijn op misstanden en hoopt daarmee te voorkomen âdat er gekke dingen gebeuren.â Volgens de wethouder moeten Marokkaanse ouders hun kinderen meegeven dat het woord het enige instrument is om elkaar âte lijf te gaanâ.