Netwerk



VANAVOND IN NETWERK

Vanavond in Netwerk: De twee gezichten van Van Gogh

Onderwerp: De twee gezichten van Van Gogh
Uitzenddatum: Wo. 3 november 2004, 20.30u
Verslaggeving: Albert Reinders en Frank in het Veld

Theo van Gogh

Theo van Gogh kon onvoorwaardelijk van zijn vrienden houden. Ze omschrijven hem als gul, loyaal en warm. Maar wie hem vervolgens ânaaideâ, kon rekenen op tirades in zijn columns en op zijn site. Netwerk ging op zoek naar deze twee gezichten van Van Gogh.

Spel
Vrienden en vijanden spreken met een zekere liefde over hem. âIk heb niemand gehoord die hem een ontzettend gemene hufter noemde,â aldus fotograaf en goede kennis Ronald Hoeben. âHet was wel iemand die graag ruzie maakte. Ik denk dat hij dat spel graag speelde.â

Intens
Zijn vele conflicten waren langdurend en intens. Na een ruzie werd Jan Kuitenbrouwer een geliefd doelwit van Van Gogh. Kuitenbrouwer stuurde hem na een poosje een kaartje om hem te feliciteren met de honderdste publieke belediging aan zijn adres. Acteur Thom Hoffman, eens vriend en huisgenoot, maakte Van Gogh regelmatig uit voor âwandelend vaselinevatâ.

Vrienden
Verslaggevers Albert Reinders en Frank in het Veld bezochten zijn voormalige en tegenwoordige vrienden en kennissen. Hoffman, Kuitenbrouwer, Hoeben, schrijver Joost Zwagerman, journalist Alexandra Besuijen, hoofdredacteur van Esquire Arno Kantelberg, vertellen over hun haat-liefde-verhouding met de columnist/cineast.