Port of Rotterdam

ROTTERDAMSE HAVEN GAAT ELEKTRONISCH
Rotterdamse haven gaat elektronisch
3-11-2004 14:45:00

Gestroomlijnde procedures, zonder papier

Op 3 november zijn in de Rotterdamse haven de elektronische services 'Melding schip' en 'Melding lading EDI' geïntroduceerd. De ingebruikname ervan markeert het einde van de papieren communicatie tussen bedrijven en overheden (met name de Douane). De nieuwe efficiënte werkwijze geldt de gehele haven, te beginnen met de containersector. De eerste groep rederijen/cargadoors die aansluit, vertegenwoordigt reeds 2,1 miljoen TEU aan importcontainers en bijna even zovele documenten.

De services 'Melding schip' en 'Melding lading EDI' zijn onderdeel van het nieuwe overkoepelende Port Community Systeem voor de Rotterdamse haven. Het systeem omvat een veelheid aan praktische informatie- en communicatiediensten die zorgen dat alle schakels in de logistieke keten via internet en EDI optimaal met elkaar kunnen communiceren, en dus efficiënter kunnen werken. Het Port Community Systeem vormt een nieuw, volwaardig onderdeel van de Rotterdamse haveninfrastructuur.

De nieuwe services
Via de nieuwe service 'Melding schip' handelen rederijen/cargadoors hun verplichte meldingen aan de Havenmeester en de Douane over bezoekende zeeschepen eenvoudig af via internet. De service 'Melding lading EDI' is er om de (summiere) aangifte van lading bij de Douane elektronisch te doen. De service speelt in op het nieuwe aangiftesysteem van de Douane, Sagitta Binnenbrengen. Papieren aangiften wil de Douane in de nabije toekomst niet meer zien. Alleen al de eerste groep rederijen/cargadoors die aansluit op 'Melding lading EDI' doet nu op jaarbasis aangifte voor 2,1 miljoen TEU (Twenty foot Equivalent Units) aan importcontainers. Dat gaat allemaal op papier en levert omgerekend een stapel A4-tjes op van minimaal 750 meter hoog (5x de Euromast!). Door Melding lading EDI is dat papier allemaal niet meer nodig. Maar de belangrijkste winst is vanzelfsprekend de stroomlijning van de procedures. De afhandeling van de ladingdocumentatie gaat voortaan sneller, goedkoper en beter. Met de blijvend groeiende volumes is dat ook een eis van de klanten van de haven. Elders in de wereld werken dergelijke systemen al volop.

De invoering van Melding lading EDI gebeurt gefaseerd. Bovendien wordt voor rederijen/cargadoors die veel minder gegevens aan de overheid hoeven te verstrekken (natte bulk, droge bulk, stukgoed), een aparte service Melding lading internet ontwikkeld (2de helft 2005).

Port infolink
De ontwikkeling van het Port Community Systeem en de informatie- en communicatiediensten daarbinnen gebeurt door Port infolink. De organisatie is een gezamenlijk initiatief van het Rotterdamse havenbedrijfsleven, de Douane en het Havenbedrijf Rotterdam. Port infolink richt zich op alle schakels in de logistieke keten. Zo'n 800 bedrijven maken inmiddels gebruik van services als Barge planning, Road planning, Customs Scan process en Veterinair inspectie proces. Het aantal services en deelnemers zal zich voortdurend blijven uitbreiden.

Meer: www.portinfolink.nl

Havenbedrijf Rotterdam N.V.
03-11-2004