NB: Deze bijeenkomst is uitgesteld naar een nog vast te stellen tijdstip. Voor meer informatie: info@humanistischverbond.nl

Waar bemoei je je mee

Eerste ouder-kind plein over waarden in de opvoeding

UTRECHT, 20040913 -- Het Humanistisch Verbond nodigt ouders en kinderen uit om op het "nationale ouder-kind plein", in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht op 4 november met elkaar te praten over wat ze werkelijk belangrijk en waardevol vinden in de opvoeding. Centraal staan vragen als: hoe willen we dat onze kinderen in het leven staan, waar halen we de nodige inspiratie voor de opvoeding vandaan en waar willen kinderen zelf eigenlijk dat we ons mee bemoeien? Voor ouders én kinderen (vanaf acht jaar) een gevarieerde, boeiende, creatieve en informatieve dag!



Organisator het Humanistisch Verbond wil ouders én kinderen inspireren bij het opvoeden en opgevoed worden vanuit het motto zelf denken, samen leven. Zelfstandigheid is een groot goed, maar verantwoordelijkheid naar een ander toe ook. Tussen zelf denken en samen leven zitten behoorlijk wat traptreden. Hoe we met deze afstand kunnen omgaan wordt besproken op het ouder-kind plein, dat donderdag 4 november wordt gehouden van 10.00 tot 16.00 uur in het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.


Programma

Onder leiding van dagvoorzitter Jeroen Kramer (Klokhuis) vindt van 10.00 tot 12.30 uur een discussie plaats tussen ouders, kinderen en twee deskundigen. Dit zijn de sociologe en hoogleraar Christien Brinkgreve (auteur van Vroeg mondig, laat volwassen) en Wiel Veugelers, bijzonder hoogleraar educatie aan de Universiteit voor Humanistiek.
Thema's die aan bod komen, zijn: voor welke samenleving voeden we kinderen op, waar lopen ouders tegenaan, wat vinden kinderen belangrijk als het gaat om wat ze mee krijgen, hoe belangrijk is het dat kinderen voor zichzelf kunnen opkomen, kritisch en democratisch kunnen denken en verantwoordelijkheid leren nemen voor anderen?


Na de lunch begint om 13.30 uur het middagprogramma met workshops over o.a.: 'Je lijf en je leven', (over tatoeages en piercings bij kinderen); over 'Spelen met regels', met een discussie over de noodzaak en nadelen van regels; over 'Hoe zou jij dat nou doen?! het interactief theaterspel:'waarin dagelijkse 'waardenbotsingen' tussen ouder en kind worden nagespeeld en over 'Een 'waarde(n)vol' leven met computers'; waarin Jan Meyroos van Compukids informeert over spellen, pc's, spelcomputers en de boeiende virtuele werkelijkheid.


Kosten en aanmelding:

Kosten 20 euro (inclusief lunch). Voor informatie over en aanmelding voor dit eerste Ouder- en Kindplein, zie: www.humanistischverbond.nl, bel tel. 020 5219000 of e-mail: info@humanistischverbond.nl


Het ouder-kind plein is één van de activiteiten die in "de week van de humane opvoeding" plaatsvindt. Zie: www.human.nl