Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Beeld

Europa in Beeld

In het kader van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie organiseert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 4 november tot en met 16 december een expositie in Galerie De Leeuw. Studenten van Nederlandse kunstacademies kunnen daarvoor werk insturen. De werken moeten vóór donderdag 28 oktober binnen zijn. Voor de beste inzendingen zijn er twee prijzen. Op 4 november opent minister Johan Remkes de expositie in galerie De Leeuw.
---

Poster EU Thema van de expositie is: `Europa'. Studenten kunnen deelnemen met tweedimensionaal en ruimtelijk werk. Vorm en inhoud van werkstukken zijn vrij. Er is wel een aantal beperkingen voor wat betreft afmetingen en aantal deelnemers. Namelijk:
1. Er is plaats voor 24 tweedimensionale werkstukken. Maximale breedte van een werkstuk is 90 cm, maximale hoogte 140 cm. De werken moeten voorzien zijn van een ophangsysteem.
2. Er zijn 7 sokkels van 40cm bij 40cm beschikbaar voor het plaatsen van driedimensionaal werk.
3. Er is tevens ruimte voor het vrij plaatsen van werk op de vloer.

Bij aanmelding graag vermelden van welke mogelijkheid je gebruik wilt maken. Als de aanmeldingen de beschikbare ruimte overschrijden, worden de plaatsen toegewezen in volgorde van aanmelding.

Er zijn prijzen voor de beste inzending. Een prijs van EUR 300 wordt toegekend door een deskundige vakjury. Daarnaast is er ook een publieksprijs van EUR 200.

Galerie De Leeuw is de expositieruimte in de hal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De galerie is vrij toegankelijk en geopend op werkdagen van 9.00 tot 20.00u.

De naam Europa komt van de mythologische vrouw die door Zeus in de gedaante van een stier werd ontvoerd. De eeuwenoude geschiedenis van het werelddeel bestaat uit een aaneenschakeling van hoogte- en dieptepunten in politiek, religieus en cultureel opzicht. Het hedendaagse proces van Europese integratie begon kort na de Tweede Wereldoorlog. Europese leiders kwamen tot de overtuiging dat een duurzame vrede alleen kon worden bereikt door economie en politiek met elkaar te verenigen. Het succes van de eenwording zorgde voor een uitbreiding van het aantal lidstaten. Na de val van de muur en het uiteenvallen van het Oostblok wordt de Unie geconfronteerd met een nieuwe uitdaging: de toetreding van nieuwe lidstaten uit Centraal en Oost- Europa (zie Externe link www.eu2004.nl).

De vraag blijft `wat is Europa' en bestaat er zoiets als `de Europeaan'?

Bij Michel Siebes (070-4267648) kun je je Emailadres per mail of telefonisch aanmelden of informatie opvragen.

In de huidige expositie zijn werken van Flore de Koning en Maarten Overdijk te zien.

Galerie De Leeuw

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Schedeldoekshaven 200 (tegenover het gemeentehuis) 2511 EZ Den Haag
---

---

---

---