Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

04/11/04 Prins Bernhard overhandigt Erasmusprijs 2004 aan islamitische denkers te Amsterdam

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, reikt donderdag 4 november 2004 in het Koninklijk Paleis te Amsterdam de Erasmusprijs uit aan de islamitische denkers Sadik Al-Azm, Fatema Mernissi en Abdulkarim Soroush. De prijs heeft dit jaar als thema Religie en Moderniteit.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een voor Europa buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. De Stichting Praemium Erasmianum stelt elk jaar een ander gebied van cultuur, geesteswetenschappen of sociale wetenschappen centraal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van E 150.000.

Volgens de Stichting heeft door recente mondiale politieke en sociale ontwikkelingen het maatschappelijke en intellectuele debat over de verhouding tussen godsdienst en moderniteit een nieuwe impuls gekregen. In dit debat wordt de vraag gesteld wat de positie is van godsdienst ten opzichte van maatschappelijke moderniseringsprocessen, zoals ontwikkeling van kennis, secularisering, individualisering en democratisering. Moderniseringsprocessen in relatie tot de islam vragen op het moment in de gehele wereld speciaal de aandacht. In de islamitische wereld lopen daarover de meningen zeer uiteen, van uiterst traditionalistisch tot zeer verlicht.

De Stichting stelt dat de publieke discussie over islam en moderniteit ook leidt tot zelfreflectie in West-Europa, waarbij de westerse Verlichting - die als bakermat van de moderniteit wordt beschouwd - kritisch onder de loep wordt genomen. In het licht van de grote breedte van het thema wil de Stichting recht doen aan een diversiteit van visies, een veelheid aan thema's en aan regionale verschillen binnen de islamitische wereld. Daarom heeft zij de Erasmusprijs dit jaar verdeeld over drie prijswinnaars.

In het kader van de Erasmusprijs organiseert de Stichting in samenwerking met anderen verschillende activiteiten op het themagebied van de prijs.