Universiteit van Amsterdam

Vervolgscreening op tuberculose bij veel immigranten niet meer nodig


Promotie Geneeskunde


donderdag 4 november 10.00 uur

Bij binnenkomst in Nederland worden immigranten verplicht gescreend op tuberculose. Gemiddeld hebben 180 van de honderdduizend immigranten de ziekte. Het tijdig opsporen van deze patiënten leidt tot minder ziekenhuisopnamen, een kortere duur van de symptomen en waarschijnlijk een lagere besmettingsgraad. De opkomst voor de vrijwillige vervolgscreening is laag, constateert Suzanne Verver, maar zij toont ook aan dat dit vervolgonderzoek afgeschaft kan worden voor immigranten uit landen waar tuberculose voorkomt bij minder dan honderd per honderdduizend inwoners. Uit onderzoek in twee wijken in Kaapstad, waar veel tbc voorkomt, blijkt dat besmetting voornamelijk optreedt buiten het huishouden. Daarom heeft preventieve behandeling van gezinsleden van patiënten waarschijnlijk weinig invloed op de tuberculose-epidemie.

Mw. S. Verver: Epidemiology of tuberculosis among immigrants in the Netherlands and in a high incidence area in South Africa. Promotor is prof. dr. M.W. Borgdorff.

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Stellingen.