Universiteit van Amsterdam

Ruimtelijk beleid verliest in politieke arena aan innovatief vermogen


Promotie Planologie


donderdag 4 november 12.00 uur

Lianne van Duinen bestudeerde de ontwikkeling van planningsconcepten in het nationale ruimtelijk beleid van Nederland. Aan de hand van vier cases (de concepten mainport, westvleugel/stedenring, corridor en deltametropool) onderzocht zij hoe nieuwe concepten tot stand komen en in hoeverre deze nieuwe ideeën vernieuwend blijven wanneer ze in de politieke arena terechtkomen. Van Duinen concludeert dat de totstandkoming van nieuwe concepten het product is van zowel inhoudelijke ideeontwikkeling als van politieke omgevingsfactoren. Zij laat zien hoe actoren in dit proces (beleidsmakers, ministers, belangengroeperingen, bedrijven) nieuwe concepten gebruiken en herdefiniëren, en hoe dit proces resulteert in concepten met meerdere betekenissen. Daarnaast concludeert Van Duinen dat - hoewel alle concepten uit dit onderzoek gezien kunnen worden als belangrijke pogingen tot vernieuwing van het planologisch denken - de concepten gaandeweg veel van hun innovatieve vermogen verliezen: wat uiteindelijk in een nationale nota terechtkomt vormt slechts een fractie van de oorspronkelijke innovatieve ideeën.

Mw. L.B.J. van Duinen: Planning imagery. The emergence and development of new planning concepts in Dutch national spatial policy. Promotoren zijn prof. ir. F. le Clerq en prof. dr. W.G.M. Salet.

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Stellingen.