Ingezonden persbericht


Agenda openbare programmering Felix Meritis
November 2004

4 november
Felix Meritis - Zuilenzaal
NCRV
RONDOM TIEN
Aanvang 22.00
Toegang gratis
Televisie

Wekelijkse live-televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma met Cees Grimbergen. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, www.rondomtien.nl, of telefoonnummer 020 402 07 15.

4 november

Felix Meritis - Koepelzaal

VOB / Boekblad

Zelfstandige boekhandels: geketend of vrijgevochten?

Aanvang: 16.00 uur
Toegang: E 27,50 (exclusief BTW)
Reserveren bij VOB: (020) 625 30 54, vob@vob.kvb.nl, www.vob.nl Lezing

Richard Barker, zelfstandig boekverkoper uit Engeland, vertelt over het verschil tussen ketens en zelfstandigen en de manier waarop hij meent dat zelfstandige boekhandels heel goed in staat zijn hun oude klanten vast te houden en nieuwe te winnen. Barker dient het belang van de onfhankelijke boekverkoper onder meer met zijn geestige columns in The Bookseller. Hij werkte lange tijd in boekhandelsketens (WH Smith en Waterstones en Blackwells) en was zelfs een tijdje manager van Waterstones in Amsterdam. Toen het werk voor de ketens hem te voorspelbaar werd is hij een tijdje buiten de boekenbranche gaan werken. Sinds 2001 is hij manager van het Commercial Network van Postoffice Ltd. Daarnaast heeft hij met zijn vrouw - die uitgever was - twee zelfstandige boekhandels overgenomen, een in Buckinghamshire (west-Londen) en een in Oxfordshire. Ze zijn van plan een groep van vijf of zes winkels te gaan vormen.

6 november
Felix Meritis - meerdere zalen
Museumnacht Afterparty
Aanvang 00.30
Toegang: E 10,- / E 17,50
Voorverkoop uitsluitend via AUB

Voor meer informatie raadpleeg het november/december nummer van de Felix Meritis krant of houd de website van Felix Meritis in de gaten: www.felix.meritis.nl

9 november
Felix Meritis - Shaffyzaal
Felix & Sofie
Thorbecke: Een filosoof in de politiek & de mens in opstand

Aanvang 19.45
Toegang gratis
Filosofencafé

Elke tweede dinsdag van de maand wordt het filosofisch café Felix & Sofie gehouden met een gevarieerd programma bestaande uit vier onderdelen: een gesproken column door een gastspreker, een interview met de auteur van een recent verschenen boek, een debat of gesprek over een omstreden filosofisch thema en een amusante dialoog over een hoofdstuk uit Goede denkers, slechte denkers, gepresenteerd door de gebroeders Frank en Maarten Meester die het per definitie oneens zijn.

In de winter van 1824 op 1825 kwam Johan Rudolf Thorbecke regelmatig in Felix Meritis waar hij concerten bijwoonde. Helemaal tevreden over het muzikaal gebodene was de jonge filosoof overigens niet. Hij had net enkele jaren in Duitsland doorgebracht en hij vond dat de muziek daar op een hoger peil stond. In het Amsterdamse muziekleven stelde men virtuositeit en kunstigheid boven de ware kunst, meende hij. Thorbecke voelde meer voor het oordeel van de Romantiek, waarbij oorspronkelijkheid en gevoel boven technische beheersing gingen. In de voorgaande vier jaren had Thorbecke zich in Duitsland verdiept in de na-kantiaanse, idealistische filosofie van o.a. Hegel, Fichte, Schelling en zich daarbij een filosofische wereldbeschouwing eigen gemaakt die spinozistische trekken vertoonde.

Dinsdag 9 november is Jan Drentje te gast; hij schreef een nieuwe intellectuele biografie Thorbecke - Een filosoof in de politiek (Amsterdam, Boom, 2004). Drentje meent, dat ook toen Thorbecke later in zijn leven de grote hervormer van het Nederlandse staatsbestel werd, diens Duitse filosofische vorming nog steeds een grote rol speelde. Hoe zagen Thorbeckes filosofische overtuigingen eruit? En hoe verhielden die zich tot zijn geleerde, juridische en politieke activiteiten? Daarover zal het interview gaan.

Voor meer informatie houd de website van Felix en Sofie in de gaten: www.felix-en-sofie.nl

9 november
Felix Meritis - Zuilenzaal
Historisch Platform
De ware aard van de DDR - De DDR - '.bloss zeigen, wie es eigentlich gewesen' Aanvang 20.00
Toegang E 10,00 / E 7,50 (studenten en donateurs van Historisch Platform)

Voertaal: Duits/Engels

Debat

De ware aard van de DDR - De DDR - '.bloss zeigen, wie es eigentlich gewesen'

Debat op 9 november 2004, 15 jaar na de wende.

Op 9 november van dit jaar is het 15 jaar geleden dat de muur viel in Berlijn. Een moment om bij stil te staan en terug te kijken naar de maatschappelijke gevolgen die deze gebeurtenis met zich meebracht. Het is maar net met welke ogen je naar de geschiedenis kijkt; die van de historicus of de Berlijner. In een pittig debat in Felix Meritis wordt vanuit verschillende perspectieven gekeken naar de 'De ware aard van de DDR'.

In de jaren negentig werd de DDR veelal als 'onrechtstaat' gezien. De onderdrukking door deze staat kon op veel aandacht rekenen, juist ook in de geschiedschrijving. Voor het eerst konden historici zich baseren op Oost-Duitse archieven, ook van de Stasi. Maar sinds enige tijd is er volop aandacht voor het alledaagse leven in de DDR. Oost-Duitsers herkennen zich in films als Sonnenallee en Goodbye, Lenin!, waarin met nostalgie wordt gekeken naar het gewone leven van de DDR-burger. Bij de benadering van het DDR-verleden lijkt er sprake te zijn van een spanningsveld tussen de kijk van geschiedschrijvers enerzijds en die van veel voormalige DDR-burgers anderzijds. Kunnen de historici werkelijk bloss zeigen, wie es eigentlich gewesen (Leopold von Ranke)?

Onder leiding van Georgi Verbeeck (Universiteit van Maastricht) zullen onder andere Manfred Wilke (Forschungsverband SED-Staat aan de Freie Universität Berlin) en Willem Meching (Universiteit van Amsterdam) debatteren over de ware aard van de DDR. In de korte inhoudelijke inleidingen van de debatdeelnemers gaat het om de visies van de oprichters van de DDR, de tot onderdrukking leidende partijpolitiek van de SED en over het alledaagse leven (Alltagsgeschichte) in de DDR.

Het debat is een initiatief van het Historisch Platform, het Duitsland Instituut Amsterdam en Felix Meritis. De bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie uit het Duitsland Programma Hoger Onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

11 november
Felix Meritis - Zuilenzaal
NCRV
RONDOM TIEN
Aanvang 22.00
Toegang gratis
Televisie

Wekelijkse live-televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma met Cees Grimbergen. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, www.rondomtien.nl, of telefoonnummer 020 402 07 15.

13 november
Felix Meritis - Concertzaal
Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) Iriscope / ASN Bank Mediaprijs
Aanvang seminar / prijsuitreiking: 10.30 uur / 18.00 uur Reserveren voor Iriscope: www.lbr.nl

Voertaal: Engels

Seminar & prijsuitreiking

Het seminar Iriscope en de prijsuitreiking van de ASN Bank Mediaprijs (Zilveren Zebra) staan beide in het teken van media en de multiculturele samenleving. Tijdens de Iriscope worden de beste multiculturele televisieprogramma´s van het internationale festival Prix Europa Iris (19 oktober-24 oktober, Berlijn) vertoond. Het thema is 'wat zijn de ingrediënten voor een multicultureel tv-programma'. De desbetreffende programmakers zullen de eigen films inleiden. Na de vertoningen krijgt het publiek de ruimte om met de makers van gedachten te wisselen. De gesprekleider is Tessa Boerman. Hieropaansluitend is de uitreiking van de ASN Bank Mediaprijs (Zilveren Zebra) de prijs voor professionele multiculturele mediaproducties in Nederland. De presentatie wordt verzorgd door Griselda Molemans.

Iriscope is een coproductie van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) en de NPS. Iriscope wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De organisatie van de ASN Bank Mediaprijs(Zilveren Zebra) is in handen van het LBR en de ASN bank.

Informatie over de ASN Bank Mediaprijs kunt u vinden op www.lbr.nl en op www.asnbank.nl.

17 november
Felix Meritis - Zuilenzaal
Forum voor Europese Cultuur
8e Sir Karl Popper-lezing door Robbert Dijkgraaf:

Aan de haal met een mooi verhaal - over contingentie van fundamenteel onderzoek

Aanvang 20.00
Toegang E 12,00 / gratis voor leden

Lezing

Hoogleraar Robbert Dijkgraaf, als theoretisch fysicus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, geniet op zijn vakgebied internationale faam. In de publiciteit wordt het onderzoek naar zwarte gaten, het uitdijende heelal of een unificerende theorie van alle natuurkrachten nogal eens gepresenteerd als het vinden van de Heilige Graal; iets wat tot stand wordt gebracht door doelgerichte en standvastige onderzoekers, de helden van de moderne wetenschap, werkend volgens duidelijke methoden. De alledaagse werkelijkheid van de theoretisch fysicus beantwoordt meestal niet aan deze voorstelling van zaken. Robbert Dijkgraaf geeft in zijn Popper-lezing een kijkje in de keuken van het fundamenteel natuurkundig onderzoek. Hoe ga je in de praktijk om met het Grote Onbekende? Weten we eigenlijk wel wat we niet weten? Soms blijken fundamentele vragen helemaal niet beantwoord te kunnen worden. Toeval, ingeving, frustratie of samenloop van omstandigheden blijken vaak de aanloop tot grote doorbraken. Een heldenepos kan beginnen als flauwe grap. Kortom: hoe verhoudt de praktijk van alledag zich tot de wetenschapstheoretische inzichten?

De jaarlijkse Sir Karl Popper-lezing is een initiatief van het Forum voor Europese Cultuur.

17-18 november
Felix Meritis - Shaffyzaal

Krétakör Theatre

The Seagull (De Meeuw)
Aanvang 19.00
Toegang: E 19,50, E 17,50 (CJP/Studentenkaart, 65+/Stadspas)

Hongaars gesproken, simultaanvertaling in het Nederlands

Theater

Eigentijds theater uit een nieuw Europa:
The Seagull (De Meeuw) van Anton Tsjechov door het Krétakör Theatre, Boedapest.

Honderd jaar geleden veroorzaakte The Seagull (De Meeuw) van Tsjechov in de regie van Stanislavsky een theaterrevolutie die tot op de dag van vandaag ons concept over theater maken mede bepaalt. Het theater van Tsjechov is nog steeds levend en waardevol en het is moeilijk om je er tegen af te zetten en er een nieuwe vorm aan toe te voegen. Volgens Judit Csáki, vooraanstaand theatercritica in Hongarije is Krétakör Theatre daar wel degelijk in geslaagd.

"Het enige wat er te schrijven valt over de omstandigheden waaronder Seagull gespeeld wordt is dat er geen decor is, dat de acteurs in hun eigen kleren spelen, dat we het moeten doen met tl-licht zoals het in de ruimte hangt. In feite is de Fészek Club (Schrijvershuis in Boedapest red.) geen theater. Ondanks dat, is wat we vanavond in een niet-theatrale setting gezien hebben, het beste theater dat op dit moment in Hongarije is te zien."

De voorstelling van 17 november wordt voorafgegaan door een inleiding door Dragan Klaic over Hongaars theater in een Europese context. Aanvang: 18.15 uur

18 november
Felix Meritis - Zuilenzaal
NCRV
RONDOM TIEN
Aanvang 22.00
Toegang gratis
Televisie

Wekelijkse live-televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma met Cees Grimbergen. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, www.rondomtien.nl, of telefoonnummer 020 402 07 15.

20 november
Felix Meritis - Zuilenzaal

Nederlands Gespreks Centrum:

De samenleving op de snijtafel

Aanvang 13.00
Toegang E 15,00 / E 10,- (NGC donateurs, vrienden ISVW, studenten)

Bijeenkomst

In de goedgeregelde verzorgingsstaat lijkt het erop dat voor iedere ramp of risico een regeling is te treffen. Als er een ramp plaatsvindt (Enschede, SARS), start direct de zoektocht naar de schuldige partij (persoon, bedrijf of overheid) en in veel gevallen klinkt direct de roep om nieuwe regelgeving. De enorme deskundigheid over mogelijke risico's op het gebied van veiligheid, gezondheid en middelen van bestaan creëert ook een behoefte aan een enorme hoeveelheid maatregelen daartegen. Tel daarbij op de successen uit het verleden, die garanties lijken te bieden voor de toekomst. We leven langer, veiliger en luxer dan ooit. Kan het niet nog langer en nog veiliger en nog luxer?

Maar waar eindigt dit? De overheid is de partij waar het eenvoudigst de verantwoordelijkheid voor het afdekken van risico's kan worden neergelegd. Maar de overheid treedt al geruime tijd terug omdat de collectieve vangnetten niet te betalen zijn. De dynamiek is als volgt: het publiek eist veiligheid. De overheid reguleert, privatiseert en houdt vervolgens toezicht. Het is bij deze gang van zaken geen wonder dat alle toezichthouders inmiddels Bekende Nederlanders zijn. Maar waar houdt de verantwoordelijkheid van de overheid eigenlijk werkelijk op? Kunnen private partijen de zorg moeiteloos overnemen? Waar begint en eindigt de eigen verantwoordelijkheid van de burger?

Om deze kluwen van wensen, verantwoordelijkheden, emoties en kennis te ontwarren, heeft het Nederlands Gesprek Centrum (NGC) het fenomeen risicosamenleving op de snijtafel gelegd met een drietal invalshoeken, te weten: de kennis, de samenleving en de burger.

Sprekers: Prof. dr. Gerard de Vries, hoogleraar wetenschapsfilosofie Universiteit van Amsterdam; Dr. Hans Boutellier, directeur Verwey Jonker Instituut; Dr. Mr. Marjolijn Drenth von Februari (M.Februari), filosoof, jurist en schrijver; Dr. Sijbolt Noorda, voorzitter College van Bestuur Universiteit van Amsterdam.

23 november
Felix Meritis - Zuilenzaal

Transnational Institute:

At Your Service

Aanvang 17.00
Toegang gratis

Bijeenkomst

Voor meer informatie houd de website van Felix Meritis in de gaten: www.felix.meritis.nl

24 november
Felix Meritis - Koepelzaal
Alfred Mozes Stichting:

Oktober verkiezingsmaand. Verkiezingen in Belarus en Oekraïne

Aanvang 19.45
Toegang gratis
Bijeenkomst

Oktober is verkiezingsmaand. In Belarus ging men op 17 oktober naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen en in Oekraïne bracht men op 31 oktober zijn stem uit voor een opvolger van president Koetsjma. In beide landen doet de democratische oppositie onder zware omstandigheden haar best om de zittende machthebbers uit het zadel te werken.

In Belarus leek de kans op een verkiezingsoverwinning door de oppositie vooraf al erg klein door haar interne verdeeldheid. Een referendum, dat ook op 17 oktober plaatsvond en waarin president Loekasjenko de kiezer vroeg in te stemmen met een volgende termijn als president, bevestigde de machtspositie van Loekasjenko: 77% van de kiezers stemde voor. Dat fraude hierbij een rol heeft gespeeld, staat vast. In Oekraïne stond Viktor Joesjenko, presidentskandidaat van het oppositieblok Ons Oekraïne, in de aanloop naar de verkiezingen op kop in de peilingen. De vraag of de oppositie zich in een tweede ronde achter één democratische kandidaat schaart en de reactie van de autoriteiten op een mogelijke oppositieoverwinning, zullen van doorslaggevend belang voor de verkiezingsuitslag en voor de toekomst van Oekraïne.

Op 24 november organiseren het Instituut voor Publiek en Politiek en de Alfred Mozer Stichting een discussiebijeenkomst, waarin de resultaten van beide verkiezingen besproken zullen worden. Hoe kunnen de verkiezingsresultaten verklaard worden, wat zijn de gevolgen zijn voor de politieke situatie in beide landen en voor de betrekkingen met de EU en wat is de rol van de EU in dit geheel? Dit zijn vragen waarover Jan Marinus Wiersma (Europees Parlement, PvdA), Tony van der Togt (Directie Zuidoost- en Oost-Europa, Ministerie van Buitenlandse Zaken) en oppositieactivisten Olga Stuzhinskaya (Wit-Rusland) en Oleh Kyriyenko (Oekraïne) met elkaar in debat gaan.

Voor meer informatie over het programma zie: www.alfredmozerstichting.nl / www.publiek-politiek.nl

25 november
Felix Meritis - Concertzaal

Stichting KAMermuziek Amsterdam:

Spotlights: Francesco Petrarca

Aanvang 20.15
Toegang E 25,00 / 21,50 / 7,50

Muziek

In de Spotlights concerten wordt steeds een specifiek onderwerp uitgelicht. Op 25 november staat in Felix Meritis de renaissancedichter Francesco Petrarca centraal in het programma 700 jaar geleden geboren.

De renaissancedichter Francesco Petrarca diende de schoonheid met zijn sonnetten voor de aanbeden Donna Laura. Als geleerde wil hij historicus, filosoof en theoloog tegelijk zijn om zo dienaar van die ene wetenschap te zijn: de waarheid. Zo werd hij als eerste humanist met zijn geschriften de voorbereider van een nieuwe tijd voor een nieuwe mens met een moderne geest. Zijn canzoniere hebben vanaf de renaissance tot in onze tijd componisten verleid tot het schrijven van madrigalen en liederen. In het Petrarcajaar 2004 liederen van onder andere Schubert, Listz, Pfitzner, Glazoenov, Pizzetti, Castelnuovo-Tedesco en Nini Rota.

Met: Marcel Reijans (tenor), Marcel Boone (Bariton), Reinhild Mees (piano), Maarten Elzinga (toelichting en voordracht) en Mirjam Grote Gansey (decorontwerp).

29 november
FORUM AMSTERDAM: EUROPEAN IDENTITIES
in alle zalen van Felix Meritis
14.00 -19.00 uur

Voertaal: Engels/ Nederlands

Toegang: E12,50

Forum Amsterdam: European Identities is een nieuw initiatief van Felix Meritis. In het kader van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie zal het eerste evenement plaatsvinden op 29 november a.s. in Felix Meritis.

Forum Amsterdam: European Identities is een vervolg op de Berlijnse conferentie A Soul for Europe (26-27 november), waarvan Felix Meritis coproducent is. (www.berlinerkonferenz.net)

Dat de grote geopolitieke en sociale veranderingen in Europa gepaard gaan met gevoelens van onzekerheid bij de burgers hoeft niemand te verbazen. Dat nationale regeringen, vooral bezorgd om de nationale samenhang, een krampachtig beleid voeren mag al meer verbazing wekken. Hoewel het in het licht van bovenstaande ook weer begrijpelijk is: men wil immers de gunst van de autochtone 'eigen' bevolking niet verliezen. Ogenschijnlijk haaks hierop staat het toenemende streven van steden zich als internationaal, kosmopolitisch en cultureel te presenteren. De economische potentie van de Europese steden staat immers op het spel. Steden functioneren steeds vaker op de globale markt terwijl nationale regeringen zich op de binnenlandse markt richten. Wie deze verschijnselen niet kan zien als een cultureel proces, loopt de kans met uitsluitend financiële, economische oplossingen te komen. De beperkingen hiervan zien we allerwegen om ons heen. Nodig is een visie, ten eerste op stedelijk niveau om de samenhang tussen economie, cultuur en sociale context te zien. Vandaar dat de manifestatie Forum Amsterdam: European identities op één dag aan al deze drie facetten aandacht besteedt. Het programma kan dan ook niets tot stand komen zonder de medewerking van belangrijke personen, bedrijven en instellingen die op deze terreinen werkzaam zijn.

Lezingen, debatten, meetings en interviews
In alle zalen van Felix Meritis zal een gevarieerd programma te zien en te horen zijn: lezingen, debatten, interviews en meetings, gelardeerd met videovertoningen en de opstelling van het People Network. De uitkomsten van de Berlijnse conferentie A Soul for Europe zullen worden gepresenteerd, zodat ter afsluiting aanbevelingen voor de komende jaren voor het Nederlands buitenlands cultuurbeleid kunnen worden aangeboden aan mevrouw Medy van der Laan, staatssecretaris Cultuur. Atzo Nicolaï, staatssecretaris van Europese Zaken, verzorgt tijdens Forum Amsterdam: European Identities de aftrap met zijn openingsspeech Cultural Identity in Europe. Europarlementariërs gaan met elkaar in debat over de rol van cultuur in het Europese Parlement, evenals de jongere Europese generatie beslissers van morgen. Partners van Felix Meritis, instellingen en bedrijven, personen en vertegenwoordigers van netwerken, nemen een programmaonderdeel voor hun rekening waardoor ze de agenda van Forum Amsterdam: European Identities meebepalen en het eigen netwerk de mogelijkheid kunnen bieden ook de overige programma-onderdelen bij te wonen.

Forum Amsterdam European Identities:

. gaat van de premisse uit dat een geïntegreerd Europa zeker ook een cultureel Europa moet zijn;
. gaat er van uit dat cultuur de belangrijkste component is voor de vorming van zoiets als een Europese identiteit;
. is een vervolg op de Berlijnse conferentie A Soul for Europe (26-27 november) die aan de politieke betekenis van deze notie op het hoogste niveau aandacht besteedt (Genscher, Von Weiszäcker, Solana, e.a.);
. is de plek waar de uitkomsten van A Soul for Europe in continuïteit worden besproken voor een Nederlands en internationaal publiek in aanwezigheid van de jongere garde Europeanen;
. is het platform waar uitwisseling van ideeën en dialoog wordt gevoerd over de belangrijke thema's (culturele identiteit) in het kader van de eenwording van Europa met binnen- en buitenlandse partnerorganisaties;
. is het platform voor de persoonlijke opvattingen van 'de beslissers van morgen' in de oude, nieuwe en aspirant- lidstaten;
. is de plek waar aanbevelingen worden geformuleerd voor het Europees en Nederlands buitenlands beleid;
. is de plek waar het Europa van de burger, de Europese Conventie en het buitenlands (cultureel) beleid jaarlijks aan de orde worden gesteld;
. zal de plaats van de steden in Europa en in het bijzonder van Amsterdam en Berlijn in een sterk veranderend Europa centraal staan. European Identity: What about Amsterdam and Berlin?;
. zal een geselecteerde groep jonge professionals bij elkaar brengen waar zij de identiteit (I amsterdam) van de stad Amsterdam nader zullen definiëren. Hoe zien de buitenlandse 'beslissers van morgen' de stad Amsterdam? Wat kan de stad voor hen betekenen? Sterker nog, wat kunnen zij voor de stad betekenen?

Deelnemers

. Amsterdam Partners

. Amsterdams Uitbureau

. Comité Buitenlands Cultureel beleid / Societé Européenne de la Culture
. Dexter Communicatie Amsterdam

. European Foundation for Social Quality

. Informal Working Body Gulliver

. Filosofie Magazine

. Kunsten '92

. Milli Görüs

. VPRO

. en vele anderen

Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
tel. 020 626 23 21
fax 020 624 93 68
felix@felix.meritis.nl

Reserveren: 020 623 13 11, receptie@felix.meritis.nl Voor actuele programma-informatie: www.felix.meritis.nl Reserveren bij Felix Meritis, tenzij anders vermeld.

In de maanden voorafgaand aan de twee conferenties kunnen jonge professionals via www.felix.meritis.nl/peoplenetwork een omvangrijke questionnaire invullen met vragen als "Wat betekent Europese cultuur voor jou?", "Is Europa een cultureel project?" en "Is het van belang hoe en op welke wijze nationale culturen interacteren?" Vijftig personen die deze interactieve vragenlijst invullen worden geselecteerd in Berlijn aanwezig te zijn. Een twintigtal reist door naar Amsterdam om ook daar mee te discussiëren over culturele identiteit in Europa.

---- --