UNITED BROADCAST FACILITIES

HD Film GAY brengt de broadcast- en filmmarkt nader tot elkaar

Voor de nieuwe speelfilm GAY koos producent Six Entertainment het Hilversumse United Broadcast Facilities als faciliarpartner voor de realisatie van de film. GAY is opgenomen op High Definition (HD) in plaats van op film. De kwaliteit oogt gelijk aan 35mm. Groot voordeel van HD is de sterke daling van de technische productiekosten. Deze nieuwe vorm van produceren biedt veel filmmakers nieuwe kansen. Gay is de eerste Nederlandse bioscoopfilm die op 24 beelden HDCam is opgenomen en afgewerkt.

Voor United Broadcast Facilities was het de eerste maal dat zij met HD actief was in de filmwereld. Marc Mookhoek (editor en technisch projectleider) was verantwoordelijk voor het complete facilitaire proces: 'De laatste dagen van de film zijn geteld. HD zal op den duur de reguliere film gaan vervangen. De kwaliteit is bijzonder hoog en technische kosten worden gereduceerd tot bijna de helft.'

In Amerikaanse filmwereld is HD al veel meer geaccepteerd. Regisseur George Lucas gebruikte in zijn laatste Star Wars film 6 HD camera's en bespaarde daarmee 2 tot 3 miljoen Dollar op de kosten. Daarbij heeft de opmars van D-Cinema (digitale projectie in de bioscoop) grote gevolgen. Steeds meer films in het buitenland zijn digitaal te zien. Als distributeurs en bioscopen straks veelvuldig overgaan op het veel goedkopere digitale medium, verdwijnt de noodzaak om op film te draaien. Digitale projectie biedt namelijk veel voordelen. Nu worden grote aantallen films in grote dozen met losse akten de hele wereld over verscheept. Een digitale print hoeft maar zo groot te zijn als enkele DVD schijfjes. 35mm films kunnen na veel vertoningen slijten. Digitale films niet.

Toen jaren geleden High Definition zijn intrede deed, was de gebruiksvriendelijkheid nog ver te zoeken. Het achterhaalde idee dat HD staat voor dikke kabels, logge apparatuur en de benodigde grote hoeveelheden licht behoort tot het verleden. Je kunt flexibel te werk gaan, de camera is compact en daardoor snel om te bouwen voor handheld shots en steadicam.

De opnamen, montage, audionabewerking en de grafische vormgeving van zowel de trailer als de titelanimaties in de film werden door United uitgevoerd.

HDCam maakte het realiseren van deze speelfilm bereikbaar voor debuterend producent Six Entertainment. De HD kwaliteit is nauwelijks te onderscheiden van film, terwijl de kostenbesparingen enorm hoog is. Gay brengt de broadcast- en filmmarkt nader tot elkaar. TV-Regisseur Tom Six is zo tevreden met het resultaat, dat hij besloten heeft al zijn volgende films ook te draaien op HDCam.

Op 4 november gaat GAY in première in alle grote theaters in Nederland. Kijk met eigen ogen naar het resultaat en oordeel zelf...

In de speelfilm GAY spelen Hugo Metsers, Nada van Nie, Serge Henri Valcke, Nienke Brinkhuis, Casper van Bohemen, Hummie van de Tonnekreek, Josefine van Ashdonk, Kelly (Big Brother) en vele anderen.

United Broadcast Facilities (United)
United is een full service broadcast facilities bedrijf met vestigingen in Nederland, Duitsland, Belgie, Hongarij en Portugal en behoort tot de belangrijkste Europese broadcast facilities markt. Onlangs nam United een belangrijk deel van het voormalige NOB over.

Noot aan de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met United Broadcast Facilities
Naarderweg 16
1217 GL Hilversum
tel: 0031-3577293
ubf.com

of

Marc Mookhoek, E-mail: marc.mookhoek@ubf.nl

26 okt 04 10:00