Ingezonden persbericht


Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam

P E R S B E R I C H T

De vleesetende wereldburger: vloek of zegen?

Amsterdam, 28 oktober 2004

De wereldvraag naar vlees stijgt sterk en zal dat nog jaren blijven doen. Kan de aarde dat wel aan? En wat zijn de gezondheidsrisico's? Die vragen staan centraal tijdens de 76e International Conference on Agricultural and Development (ICAD) op 4 november a.s. in Wageningen. Aan de conferentie - getiteld Global Animal Production: Blessing or Curse? - nemen meer dan tweehonderd wetenschappers, beleidmakers en ontwikkelingsprofessionals uit Noord en Zuid deel.

Datum: 4 november 2004; lokatie: WICC, Lawickse Allee 9, Wageningen; tijd 13.00 - 19.30 uur.

In de Millenniumverklaring van 2000 verplichtte de internationale gemeenschap zich om in het jaar 2015 extreme armoede en honger te hebben uitgebannen. Dierhouderij is een van de klassieke middelen om dit doel te bereiken.

Hierbij dient zich echter een uitdagend complex aan vraagstukken aan. Zo levert de toename van de wereldbevolking een sterk groeiende vraag naar vlees op. Het consumeren van - veel - vlees is in veel culturen een statussymbool en jaagt de vraag bij het toenemen van de wereldwelvaart alleen maar verder op. Weliswaar levert de omzetting van biomassa in dierlijke producten hoogwaardige voedingsmiddelen op; de prijs daarvoor is dat grote arealen plantaardig materiaal nodig zijn om diervoeder te produceren. Hoe gaan we dat organiseren?

Een bijkomende vraag is of het eigenlijk wel gezond voor ons is om veel vlees te eten? De laatste jaren heeft de mensheid al een paar waarschuwingen gekregen met uitbraken van dierepidemieën (Sars, vogelgriep) met grote economische gevolgen. Te vrezen is dat op termijn dierziekten ook in humane varianten zullen opduiken met alle risico's van dien.

De ICAD is een jaarlijks terugkerende conferentie van de Koninklijke Landbouwkundige Vereniging (KLV de alumnivereniging van Wageningen UR), Hogeschool Van Hall-Larenstein, de Agromisa Foundation, het International Agricultural Centre van Wageningen Universiteit (IAC-WUR) en het KIT. ICAD - vroeger bekend als de Tropische Landbouwdag - is uitgegroeid tot en belangrijke ontmoetingsplek van nationale en internationale stakeholders op het terrein van landbouw en ontwikkeling.


---