Gemeente Zwolle

Project Familie-Werk sluit af met conferentie

Het Europese project Familie-Werk dat in mei 2002 in Zwolle is gestart, sluit donderdag 4 november 2004 af in restaurant De Agnietenberg te Zwolle met een conferentie met als thema 'Management van diversiteit'. De gemeente Zwolle en het Deltion College te Zwolle zijn zeer positief over de innovatieve werkwijze en de resultaten van dit met Europees geld gesubsidieerde project. Zo'n veertig allochtone gezinnen hebben volop maatschappelijk perspectief gekregen door middel van werk en/of opleiding. Familie-Werk werkte samen met soortgelijke projecten in ons land (de Politieacademie in Apeldoorn), Zweden, Duitsland en Italië. Minister De Geus van Sociale Zaken voelde zich zeer betrokken bij Familie-Werk en bracht eerder dit jaar een informeel bezoek aan het project.

Tijdens de conferentie staat de integratie van etnische groepen centraal. Familie-Werk dient hierbij als geslaagd voorbeeld. Met deze bijeenkomst komt een eind aan een bijzonder Europees project waarbij niet één persoon centraal staat, maar waarbij het hele gezin als uitgangspunt is genomen. Het hele gezin werkt mee om meer deel te nemen aan de maatschappij, via opleiding of werk. Daartoe is een speciale begeleidingsmethodiek ontwikkeld waarover op de conferentie uitgebreid wordt ingegaan.

Het programma van de conferentie is als volgt:
13.30 uur Ontvangst
14.00 uur Welkomstwoord door wethouder M. Knol gemeente Zwolle 14.15 uur Resultaten Familie-Werk door projectleider H. Oost van het Deltion College
15.00 uur Lezing: management van diversiteit, het managen van verschillen, een nieuw toekomstperspectief door mevrouw drs. L. van den Broek, directeur Kantharos (managen van verschillende culturen binnen het bedrijfsleven)
15.45 uur Overhandiging eerste exemplaar publicatie Familie-Werk 16.00 uur Afsluiting onder het genot van een hapje en een drankje

Samenwerken
De gemeente Zwolle heeft Familie-Werk opgezet in samenwerking met het Deltion College, Stichting Stad en Welzijn (nu Travers), Kliq-reïntegratie, Integratieraad, Activa en Ondernemersvereniging Marslanden. Familie-Werk is een project in het kader van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Het programma richt zich op het creëren van gelijke kansen en het bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt. Het project is in Zwolle opgezet omdat gebleken is dat in de gemeente Zwolle de instroom van etnische minderheden op de arbeidsmarkt achterblijft in vergelijking met de autochtone werklozen. Een van de oorzaken hiervan is dat bij de gezinnen van etnische minderheden sprake is van meervoudige en complexe sociale problemen.


---