Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Studiedag LBR 'Je merkt 't, 't werkt'

Rotterdam, 29 oktober 2004

Geachte heer/mevrouw,

Op 4 november organiseert het LBR in opdracht van de Onderwijsgroep van het NPRD de studiedag 'Je merkt 't, 't werkt'. Deze studiedag gaat over projecten en programma's op het gebied van conflictbemiddeling en het voorkomen van ongewenst gedrag. 'Je merkt 't, 't werkt' is een praktijkgerichte dag met lezingen en workshops van experts en ervaringsdeskundigen.

Er is nog ruimte voor aanmeldingen.

Bij deze sturen wij u een overzicht van het programma. Belangstellenden kunnen zich nog tot en met dinsdag 2 november aanmelden via klavert@lbr.nl of bel 010-2010201 en vraag naar Ursula Klavert of Marjan Möhle.

Je merkt 't, 't werkt!

Locatie: Grandcafé Engels, Stationsplein 45, Rotterdam Datum: 4 november 2004
Tijd: 9.30 uur - 16.00 uur
Prijs: EUR80,- (inclusief lunch)

Programma Studiedag NPRD Onderwijs "Je merkt 't, 't werkt"

9.30-10.00 Ontvangst en inschrijving met koffie en thee

10.00-10.15 Opening en welkomstwoord door Chadia Azarual, lid NPRD en voorzitter Jeugdraad

10.15-10.45 Inleiding door drs. Bob van der Meer, psycholoog en auteur van o.a. School en geweld

10.45-11.15 Presentatie door drs. R. van de Sar, CED groep

11.15-11.30 Pauze

11.30-12.30 Eerste ronde workshops

Taakspel, Mw. R. van de Sar, CED-groep Primair onderwijs

Het Taakspel geeft leerlingen de gelegenheid om zelf afspraken en regels te maken over het gedrag in de klas. Het is de bedoeling dat kinderen elkaar aanspreken op hun gedrag. Door elkaar "bij de les" te houden kunnen kinderen als groepje een beloning verdienen.

Mentorenproject Goal, Dhr. O. Ramadan, Radar advies, Amsterdam Voortgezet onderwijs

Goal is een project waarbij leerlingen begeleid worden door een mentor van buiten de school. Hierbij wordt gewerkt met vrijwilligers gezocht die niet het beste van zichzelf in een ander stoppen, maar juist het beste uit de ander halen. De persoonlijke coach of mentor functioneert als een positief rolmodel voor de jongeren.

Wereldschool/School zonder Racisme, Mw. M. Möhle, LBR Primair onderwijs / Voortgezet onderwijs

Bij de projecten Wereldschool (PO) en School zonder Racisme (VO) nemen leerlingen, leerkrachten en overige betrokkenen gezamenlijk stelling: op deze school zijn wij tégen racisme en vóór multicultureel samenleven. Met behulp van een bordje en jaarlijks terugkerende activiteiten wordt deze boodschap zichtbaar gemaakt.

12.30-13.30 Lunchpauze

13.30-14.30 Tweede ronde workshops

De vreedzame school, Dhr. J. van Sonderen, SAC Utrecht Primair onderwijs

De vreedzame school is een programma dat is ontwikkeld door het Schooladviescentrum in Utrecht. Het bestaat uit interactieve lessen voor onder-, midden- en bovenbouw in conflicthantering en sociale vaardigheden. Het verantwoordelijkheidsgevoel van de leerlingen staat centraal.

Vertel mij wat!, Mw. L. van Well, Pluspunt Voortgezet onderwijs

"Vertel mij wat! Verhalen over veilig" is een lessenserie waarbij ouderen in de klas komen vertellen over hun ervaringen met betrekking tot veiligheid. Door deze kennismaking kunnen de verschillende generaties en culturen met elkaar kennismaken en kunnen vooroordelen over en weer ontkracht worden.

Klasklus, Mw. E. Hofmeijer, Stek Jeugdzorg, Gouda Primair onderwijs /Voortgezet onderwijs

Klasklus richt zich op klassen waar het pedagogisch klimaat zodanig verstoord is dat lesgeven haast niet meer mogelijk is. Om hier verandering in aan te brengen werkt het onderwijs gedurende enkele weken zeer intensief samen met een organisatie voor jeugdzorg. Met behulp van onder andere observaties, groepsgesprekken en rollenspelen wordt de groep weer op de rails gezet.

Klets!, GGZ Oost-brabant
Primair onderwijs

Klets! is een weerbaarheidsprogramma waarbij kinderen leren voor zichzelf op te komen zonder anderen te kwetsen. In totaal zijn er zeven draaiboeken voor de groepen 2 tot en met 8 waarin thema's aan de orde komen als: gevoelens, ruzie, pesten en samenwerken.

14.30-15.30 Discussie "Wat werkt? En waarom werkt het?"

15.30 - 16.00 Afsluiting

Kijk voor meer informatie op www.lbr.nl


---
LBR
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010-2010201
Fax: 010-2010222
Internet: www.lbr.nl