FNV BOUW

FNV Bouw houdt schilders uit WW

Regio Oost van FNV Bouw geeft in november informatie over ontslag en WW aan leden in de bouw en bij schildersbedrijven. Speciale aandacht krijgt het project dat schilders aan het werk houdt: voor 60 schilders bestaat de mogelijkheid dat hun werkgever hen 'uitleent'voor vervangend werk elders. Voor de werkgever zijn er geen kosten aan verbonden. De werknemer behoudt zijn gebruikelijke loon en keert in z'n oude baan terug. Hij loopt niet het risico dat hij door de verslechtering van de WW sterk in inkomen achteruitgaat.

De serie bijeenkomsten start op maandag 1 november in Café Halfweg in Lonneker. Op donderdag 4 november is het Bakkershuis in Haaksbergen aan de beurt. Op dinsdag 16 november is de Lansinkveste in Hengelo het adres. De avonden beginnen om ha lfacht.Niet-ledenzijnwelkomomop deze wijze kennis te maken met de grootste vakbond in bouw en hout. De toegang is gratis.

Juist nu het kabinet sterk wil snoeien in de sociale zekerheid, wil FNV Bouw niet alleen protesteren maar ook goede voorlichting te geven en vooral tegenmaatregelen nemen. Op jongeren komen grote risico's af. Ze moeten wel premie blijven afdragen, maar krijgen de eerste vijf jaar van hun loopbaan geen WW. Ze vallen direct in de bijstand. En die kijkt onder meer of mensen samenwonen: dan géén uitkering. Ook mensen die tussendoor een poos zonder werk hebben gezeten, krijgen het knap lastig. Dat speelt met name voor schilders. Wie in het voorafgaande jaar niet 39 van de 52 weken aan het werk was, grijpt ook naast een WW-uitkering. FNV Bouw voert hiertegen actie, onder meer door samen met vele andere vakorganisaties de grote actiedag 'Bouwen en Wonen'op
10 november op te zetten.

Maar daar laat de bond het niet bij. FNV Bouw start in Oost een uniek project. Schilders voor wie de baas deze winter geen werk heeft, kunnen zich bij FNV Bouw melden. Samen met een detacheringsbureau wordt gezocht naar vervangend werk. Uiteraard zal zoveel mogelijk gekeken worden naar sectoren waar de vaardigheden van schilders tot hun recht komen. Zo hebben autospuiterijen vaak in de winter meer lakschades te verwerken dan in de zomer. Een schilder kan daar met een korte instructie aan de slag. Er is plaats voor 60 schilders, die maximaal 13 weken worden 'uitgeleend'. Zij blijven bij hun huidige werkgever in dienst, die doorbetaalt. Hij heeft de garantie dat hij zijn geroutineerde werknemer komend voorjaar terugkrijgt. Hij heeft geen extra kosten, want die worden betaald uit het Sociaal Fonds van de bedrijfstak. En de werknemer heeft geen sores met WW, terwijl ook zijn pensioenpremie gewoon doorloopt. Voor regio Oost is gekozen omdat er een grote groep schilders aan het werk is, verspreid over een gebied tussen Hengelo en Apeldoorn, Zwolle en Doetinchem.

MEER INFORMATIE VOOR DE PERS,