GALLERY DELAIVE

Sam Francis Tentoonstelling Museum Jan vd Togt

Sam Francis tentoonstelling in het Museum Jan van der Togt, Amstelveen

Van 8 November 2004 t/m 9 Januari 2005

Persbijeenkomst donderdag 4 november 16.00-18.00h in het Jan van der Togt Museum, uitreiking van kleurencatalogus.

Het is inmiddels al weer tien jaar geleden dat de kunstenaar Sam Francis is overleden. Museum Jan van der Togt organiseert dit jaar de overzichtstentoonstelling Remembering Sam Francis van 8 november 2004 t/m 9 januari 2005 als ode aan deze grote Amerikaanse kunstenaar. De tentoonstelling wordt vergezeld van een tentoonstellingscatalogus in kleur; Remembering Sam Francis.

Sam Francis was een wereldburger die leefde voor de kunst. Amerikaan van geboorte en woonachtig in Californië, spendeerde hij een groot deel van zijn leven in Parijs, Bern, Tokio en New York. Sommige van zijn schilderijen zijn in Parijs begonnen, in New York voortgezet en in Tokio beëindigd. In deze kosmopolitische levenshouding heeft Sam Francis zijn kunst ontwikkeld.

De carrière van Sam Francis omvat 50 jaar kunstgeschiedenis. Tijdens zijn gehele actieve leven als kunstschilder zal Sam Francis wereldwijd geëerd en geroemd worden. In een brief uit de beginperiode van zijn loopbaan in 1954 van de bekende Amerikaanse kunsthandelaar Martha Jackson in New York schrijft zij aan Sam Francis; And what do I think of you? Only that you are one of the great painters of our time..' Time magazine omschrijft Sam Francis in 1956 als ' the hottest American painter in Paris these days.' De steun en support die Sam Francis ontvangt van Martha Jackson resulteert in de Twelve Americans Exhibition at the Museum of Modern Art in New York en later de New American Painting waarin totaal 17 kunstenaars, waaronder Jackson Pollock en Mark Rothko, de artistieke vrijheid van de expressieve kunst tentoonstellen. Deze tentoonstelling toerde door Europa in 1958. De naam van Sam Francis werd met deze tentoonstelling wereldwijd gevestigd. De begin jaren van zijn carrière brengt Sam Francis grotendeels door in Parijs waar hij aan de wieg staat van de Abstract Expressionisten beweging in Europa. Hij verblijft in totaal acht jaar in Parijs van waaruit hij in 1957 zijn eerste wereldreis onderneemt, waarna in 1959 een tweede zal volgen. Bij aankomst in Japan beleeft Sam Francis een groot déjà vu gevoel, een gevoel van thuis. Dit gevoel zal hem steeds terugbrengen naar Japan, Tokio. In 1962 verhuist de kunstenaar terug naar Amerika, Santa Monica, waar hij zijn intrek neemt in het oude huis van Charlie Chaplin op West Channel Road waar hij woont en werkt, naast zijn internationale studio's die hij aanhoudt in Bern, New York, Parijs en Tokio. 'Los Angeles is the best for light in my work. New York light is hard. Paris light is beautiful cerulean gray. But Los Angeles light is clear and bright even in haze.'

De combinatie van de ontmoeting met het kleurenpalet van de Europese impressionisten en de kennismaking met de Oost Aziatische kunst, die Sam Francis het begrip en de kracht van het witte vlak introduceerde, maken het werk van de kunstenaar universeel. Het ervaren van een schilderij van Sam Francis is een visuele ervaring; een abstract spel van licht, schaduw, beweging en kleur.

Persbijeenkomst donderdag 4 november 16.00-18.00h in het Jan van der Togt Museum, uitreiking van kleurencatalogus.

contact informatie:
Museum Jan van der Togt, De heer Jan Verschoor
Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen
tel: 020-6415754 Fax:020-6452335
www.jvdtogt.nl - jvdtogt@xs4all.nl

Gallery Delaive, Nico J. Delaive
Speigelgracht 23 1017 JP Amsterdam
tel: 020-6221295/6259087
www.gallerydelaive.com - gallery.delaive@wxs.nl


02 nov 04 11:59