Gemeente Zwolle

Project Familie-Werk sluit af met conferentie op 4 november

Het project Familie-Werk dat in november 2001 in Zwolle is gestart, sluit donderdag 4 november 2004 af met een conferentie voor genodigden in De Agnietenberg met als thema 'Management van diversiteit'. De gemeente Zwolle en het Deltion College te Zwolle, als belangrijkste participanten, zijn zeer positief over de vernieuwende manier en de resultaten van dit met Europees geld gesubsidieerde project.

Zo'n veertig allochtone gezinnen staan anno 2004 weer volop in de maatschappij door het hebben van werk en/of een opleiding. Minister De Geus van Sociale Zaken voelde zich zeer betrokken bij Familie-Werk en bracht eerder dit jaar een uitgebreid bezoek aan het project. De achtergronden en resultaten van het project zijn overigens beschreven in een boekje over het project. Het eerste exemplaar wordt tijdens de conferentie overhandigd aan wethouder Martin Knol.

Geslaagd
De afsluitende conferentie is georganiseerd om een brede groep van mensen die met name in hun werk te maken hebben met allochtone groepen, te informeren over de bijzondere werkwijze van Familie-Werk. Tijdens de conferentie staat dan ook de integratie van etnische groepen centraal. Familie-Werk dient hierbij als geslaagd voorbeeld, want het is gelukt een groep Zwollenaren van etnische afkomst die tot dan toe vaak weinig kansen en mogelijkheden had, te begeleiden en te stimuleren naar werk en/of opleiding.

Hele gezin centraal
Met de afsluiting van Familie-Werk komt een eind aan een bijzonder Europees project waarbij niet één persoon centraal staat, maar waarbij het hele gezin als uitgangspunt is genomen. Het hele gezin werkt mee om meer deel te nemen aan de maatschappij, via opleiding of werk. Daartoe is een speciale begeleidingsmethodiek ontwikkeld waarbij het gezin onder meer door één begeleider wordt begeleid. Op de conferentie wordt hier uitgebreid op ingegaan.

Samenwerken
De gemeente Zwolle heeft Familie-Werk opgezet in samenwerking met het Deltion College, Stichting Stad en Welzijn (nu Travers), Kliq-reïntegratie, de doelgroeporganisaties en Ondernemersvereniging Marslanden. Familie-Werk is een project in het kader van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Het programma richt zich op het creëren van gelijke kansen en het bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt.

Sociale problemen
Het project is in Zwolle opgezet omdat gebleken is dat in de gemeente Zwolle de instroom van etnische minderheden op de arbeidsmarkt achterblijft in vergelijking met de autochtone werklozen. Een van de oorzaken hiervan is dat bij de gezinnen van etnische minderheden sprake is van meervoudige en complexe sociale problemen.



Gemeente Zwolle