Provincie Groningen

Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
telefoon 050 - 316 49 11
fax 050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl
Voorlichtingscampagne over de gevaren bij bruggen en sluizen 31 oktober 2004

Gedeputeerde van verkeer en vervoer, de heer T. Musschenga, geeft donderdag 4 november a.s. om 17.00 uur het startschot voor een voorlichtingscampagne over de gevaren bij bruggen en sluizen. Bij de Borgbrug in Groningen (Ruischerbrug) onthult de gedeputeerde een van de mottoborden van de campagne. Ook zal hij samen met brugwachters flyers uitdelen aan automobilisten en (brom)fietsers.

Ondanks diverse veiligheidsmaatregelen zijn bruggen en sluizen toch nog met een zekere regelmaat het toneel van (bijna)ongevallen. Voor de zomervakantie startte een campagne voor scholieren aan de basisschool. A.s. donderdag volgt de campagne voor automobilisten en (brom)fietsers. Bij tien bruggen in de provincie worden borden geplaatst. De boodschap: "Wacht voor de brug bij rood licht". De borden zijn op een ludieke manier vormgegeven. Aan weerszijden van de tien bruggen wordt een bord geplaatst. Op het ene bord is een vouwfiets gekruld rond een slagboom te zien met de leus "handig zo'n vouwfiets". Op het andere bord is een auto te zien waarvan het dak wordt weggeslagen door een slagboom. Hierop is te lezen : "altijd al een cabrio willen hebben ?".

De problemen doen zich voornamelijk voor bij sluizen en (beweegbare) bruggen. Het college van GS heeft daarom een onderzoek ingesteld met als doel de veiligheid van de op afstand bediende bruggen verder te optimaliseren. Steeds meer bruggen worden op afstand bediend. Een brugwachter bedient meerdere objecten (bruggen en/of sluizen) vanaf een centrale locatie en houdt toezicht via videocamera's. Deze techniek werkt op zich goed, maar de veiligheid wordt vergroot door het nemen van infrastructurele maatregelen. Deze zijn opgenomen in een plan van de Provincie Groningen. Onder het plan valt ook de voorlichtingscampagne.