Gemeente Westerveld

4-11-2004
Toeristische ondernemers in Westerveld en Steenwijkerland zoeken samenwerking
Op woensdag 3 november werd opnieuw een bijeenkomst gehouden in het kader van het toeristisch recreatief project Westerveld â Steenwijkerland. Dit project richt zich op de samenwerking tussen beide gemeenten op toeristisch-recreatief gebied.

Er is in de zomer van 2003 een onderzoek gedaan onder toeristen van beide gemeenten. Op basis van de uitkomsten is een projectgroep aan de slag gegaan met de vertaling van deze resultaten naar de praktijk van de ondernemers.

Terugblik op bijeenkomst met ondernemers 14 april 2004 In april dit jaar, voor de start van het toeristenseizoen, is de eerste bijeenkomst gehouden. Toen is aangegeven dat men graag na het seizoen opnieuw bij elkaar wilde komen. Zoân 25 ondernemers komen bij elkaar, samen met de VVVâs Westerveld en Kop van Overijssel en de gemeenten Westerveld en Steenwijkerland.

Bijeenkomst 3 november
Tijdens de bijeenkomst werd gesproken over projecten en acties die in april zijn aangekaart en die nu verder vormgegeven kunnen worden. Hierbij kan onder andere worden gedacht aan netwerkbijeenkomsten, het opzetten van arrangementen en meer gezamenlijke promotie doen. Belangrijkste voorwaarde voor de meeste van deze acties is het draagvlak bij de ondernemers. Daarom worden zij uitgedaagd om gezamenlijk vorm te geven aan een aantal van de acties, zoals het organiseren van netwerkbijeenkomsten en ontmoetingsdagen.

Ook het opzetten van arrangementen, het ontwikkelen van een website en het gebruik maken van een gezamenlijke recreatiekrant komen aan de orde. Een tweetal projecten is al van start gegaan en worden gepresenteerd, zodat ondernemers hierbij kunnen aanhaken.

Twee projectvoorbeelden
Dit is het Bosbusproject dat de afgelopen zomer in Westerveld van start is gegaan. Dit is een project dat is opgezet om toeristen en recreanten met een speciale bus tussen campings en attractiepunten te vervoeren. Bekeken wordt of een dergelijk project ook in Steenwijkerland opgestart kan worden.

Daarnaast is een project ontwikkeld door de VVV âKop van Overijsselâ dat zich richt op het promoten van activiteiten voor kinderen. Uit de in 2003 gehouden enquete bleek onder meer dat mensen die in het gebied verblijven niet voldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden die er voor kinderen zijn.

Het belang van netwerken
De ondernemers vinden het van belang om elkaar beter te leren kennen en de producten en diensten van elkaar te ontdekken. Op deze manier kunnen de eigen gasten en klanten doorverwezen worden naar andere activiteiten die worden aangeboden. Hiermee wordt een beter totaalaanbod gecreëerd.
Daarom is er tijdens de bijeenkomst veel tijd ingeruimd om met elkaar te netwerken. Tijdens de bijeenkomst is het mogelijk om informatie over diverse subsidie-programmaâs te krijgen. Hiervoor is een speciaal âkraampjeâ ingericht met informatie, waar de Leader+ coordinator Noordwest Overijssel toelichting op kan geven.