Politie Limburg-Noord

Biketeam van de politie verricht 34 aanhoudingen in eerste vier maanden

Datum: 04-11-2004 Tijd bericht: 09:30 Plaats: Venlo

Het biketeam van de politie Limburg-Noord heeft de afgelopen vier maanden in totaal 34 personen aangehouden en 468 bekeuringen uitgeschreven. Het team dat op 11 juli het officiële startsein kreeg, bestaat uit acht speciaal getrainde politiemannen en -vrouwen, die regelmatig surveilleren in de binnenstad van Venlo en een aangewezen gebied daarbuiten. Met de bikers kan de politie nog beter en sneller optreden tegen criminaliteit en vandalisme in het werkgebied en wordt een bijdrage geleverd aan de herkenbaarheid, beschikbaarheid en bereikbaarheid van de politie.

Het leden van het biketeam hebben sinds de start in juli 34 aanhoudingen verricht. Dit gebeurde vanwege een openstaand onherroepelijk vonnis (9), mishandeling (5), bemiddelen (3), het niet voldoen aan een bevel of vordering (6), diefstal (2), overtreding opiumwet (3), het beledigen van een ambtenaar in functie (2), baldadigheid, bedreiging, vernieling en wildplassen. Tijdens de surveillances in het verzorgingsgebied kunnen de bikers worden ingezet voor bepaalde noodhulpmeldingen, voor het uitvoeren van projecten en het toezicht houden op de openbare orde. De teamleden constateerden in het eerste kwartaal in totaal 468 overtredingen tijdens de surveillances. Het meest vaak betroffen dit overtredingen op het gebied van foutparkeren: dit gebeurde 148 keer. Verder werden mensen bekeurd vanwege het negeren van een rood verkeerslicht (77), het negeren van een geslotenverklaring (60), het nuttigen van alcohol (34), het niet in orde hebben van de verlichting (26), wildplassen (26), het rijden zonder geldig bromfietscertificaat (16), het rijden in voetgangersgebied (13), het rijden zonder helm (9), niet handsfree bellen (9) en het rijden zonder autogordel (7). Daarnaast zijn nog 43 bekeuringen uitgeschreven voor overige overtredingen die minder vaak voorkwamen zoals afval weggooien, verkeerde rijrichting, baldadigheid en het niet in orde hebben van de APK-keuring.

Optimale surveillance
Met het biketeam wil de politie een optimale surveillance verzorgen in de gebieden die de autosurveillance niet of in mindere mate bezocht worden vanwege het autoluwe karakter van de binnenstad en de toegepaste infrastructuur. Met name in de binnenstad van Venlo is de politie met de mountainbike sneller en wendbaarder en kan zij eenvoudig op plaatsen komen waar eerder niet gesurveilleerd kon worden. Het grote voordeel ten opzichte van de voetsurveillance is dat de aanspreekbaarheid optimaal is, terwijl de politie op een grotere oppervlakte intensiever kan surveilleren. De bikers zijn daarbij snel, stil en wendbaar waardoor de pakkans vergroot wordt.