Gemeente Zwolle

Luchtkwaliteit Zwolle niet optimaal

De kwaliteit van de lucht boven Zwolle was in 2003 minder goed dan in 2002. Dat blijkt uit de rapportage luchtkwaliteit die de gemeente Zwolle heeft opgesteld.

Op grond van het Besluit luchtkwaliteit moet de gemeente jaarlijks rapporteren over de luchtkwaliteit. Er wordt onderzoek uitgevoerd naar de hoeveelheden stikstofdioxide (NO2), koolmonoxide (CO), fijn stof (PM10) en benzeen (C6H6).

Uit het onderzoek blijkt dat ten aanzien van de gemeten hoeveelheden koolmonoxide en benzeen overal in de gemeente Zwolle aan de luchtkwaliteitsnormen wordt voldaan. De gemeten concentraties stikstofdioxide en fijn stof bleken wel hoger dan in 2002. Het is mogelijk dat de warme droge zomer van 2003 hierbij een rol heeft gespeeld. Maar dat kan pas worden vastgesteld als de uitkomsten over 2002 en 2003 worden vergeleken met de uitkomsten van de onderzoeken in de komende jaren.

De bronnen van de luchtvervuiling zijn hoofdzakelijk verkeer en industrie. De gemeente heeft zelf weinig mogelijkheden om de luchtkwaliteit te beïnvloeden. De gemeten overschrijding van de hoeveelheid fijn stof in de lucht bijvoorbeeld is een verantwoordelijkheid van het rijk. De bronnen van deze vorm van vervuiling komen doorgaans niet uit Zwolle zelf, zelfs niet uit Nederland. De te hoge hoeveelheden stikstofdioxide in de lucht worden met name veroorzaakt door het verkeer en worden dan ook vooral gemeten in de nabijheid van de A28 en de gemeentelijke hoofdwegen. De gemeten concentraties vallen binnen de zogenoemde plandrempels. Het is daarom niet nodig om maatregelen te nemen. Het college van B&W onderzoekt wel in hoeverre in de toekomst bij het opstellen van ruimtelijke plannen rekening kan worden gehouden met de luchtkwaliteit.