AutoRai

4-11-2004

Zweedse overheid kiest voor Fiat Punto Natural Power

Onlangs zijn 20 Fiats Punto Natural Power afgeleverd aan de gemeente Gothenburg, Zweden. Dit is de eerste levering van een totale order van 200 dual fuel (aardgas & benzine) autos, die zullen worden gedistribueerd door de Zweedse importeur, Italienska Bil.

De Puntos Natural Power zijn aangeschaft door Gatubolaget, een overheidsbedrijf dat reeds 30 jaar voorziet in de vervoersbehoefte van openbare diensten.

De Fiat Punto Natural Power versie, welke speciaal is aangepast voor het koude Zweedse klimaat, is uitgerust met een 1.2 8v motor. Op aardgas levert deze motor 52 pk bij 5000 toeren en een koppel van 88 Nm bij 3000 toeren (benzine: 60 pk en 102 Nm). De Punto Natural Power combineert zuinigheid en veiligheid met een minimale schadelijke uitstoot; dit houdt in dat de Puntos ingezet kunnen worden in stedelijke gebieden waar de strengste eisen van kracht zijn m.b.t. emissies. Een verder voordeel is dat door de uitgebreide veiligheidsmaatregelen ook in (parkeer)garages geparkeerd kan worden.

Op aardgas verbruikt de Punto in de stad 5,5 kg/100km, op buitenwegen 3,7 kg/100 km en 4,3 kg/100 km bij gecombineerd gebruik. Wanneer er op benzine wordt gereden bedragen deze waarden resp. 8,0 liter/100 km, 5,3/100 km en 6,3/100 km. De Fiat Punto Natural Power is uitgerust met een benzinetank (ter grootte van 47 liter) evenals twee aardgastanks, gemonteerd in de kofferruimte, met een totale inhoud van 60,6 liter welke maximaal 11 kg aardgas kunnen bevatten. Wanneer er uitsluitend op aardgas gereden wordt, bedraagt de actieradius 260 km bij gecombineerd gebruik. De Punto Natural Power levert zeer respectabele prestaties: een topsnelheid van 145 km/h op aardgas (benzine: 151 km/h) en een acceleratie van 0 naar 100 km/h in 19 sec. (benzine: 17 sec).

De flinke order van 200 autos volgt uit de nieuwe Zweedse milieuwetgeving, die het ambitieuze doel stelt dat in 2008 minimaal 90% van het wagenpark bij de overheid uit lage emissie voertuigen bestaat. De toewijding van de Zweedse overheid aan deze doelstelling blijkt wel uit het feit dat er reeds 53 aardgas tankstations operationeel zijn. Deze stations bevinden zich hoofdzakelijk in het zuiden van Zweden, waar 90% van de bevolking en industrie is geconcentreerd.

Fiat Auto levert in Scandinavië een belangrijke bijdrage aan de realisatie van de milieuwetgeving door het actief promoten van aardgas als alternatieve brandstof. Fiat Auto is in Europa inmiddels de onbetwiste leider in het B-segment voor voertuigen aangedreven door motoren die lopen op alternatieve brandstoffen. Aardgas is één van de pijlers van Fiats streven naar minimalisatie van de belasting op het milieu. Dit blijkt ook uit de ontwikkeling van een uitgebreid gamma van autos, die tegemoet komen aan de vraag van zowel publieke als particuliere gebruikers. Immers, naast de Punto Natural Power levert Fiat ook de Doblò, Doblò Cargo, Multipla en Ducato met een krachtbron die op aardgas loopt.