Politie Drenthe

Donderdagmorgen

Assen 04-11-2004

Gekantelde vrachtwagen met vlees
KLAZIENAVEEN Gistermiddag is een achter een vrachtauto gekoppelde oplegger gekanteld op de Pollux. De 25-jarige uit Nieuweroord afkomstige bestuurder, die voor een Deens bedrijf reed, reed vanaf de Mizar de Pollux op. In de bocht is de uit vlees bestaande lading gaan schuiven waarna de oplegger kantelde en op zijn zij terecht kwam. De lading moest overgepakt worden in een andere oplegger. Het wegdek moest door de brandweer schoongespoten worden. Tot laat in de avond zijn politie, brandweer, overpakkers van vlees, rijkswaterstaat etc. bezig geweest op de plaats van het ongeval.

Rijden onder invloed
RODEN Een 26-jarige Assenaar werd vannacht op de Heerestraat bekeurd voor het rijden onder invloed in zijn auto. De man blies 425 ug/.l en kreeg een dagvaarding.

HOOGERSMILDE Vannacht werd op de Rijksweg een 60-jarige inwoner van Hoogersmilde betrapt bij het rijden onder invloed. De man blies 240 ug/.l en werd bekeurd.

Winkeldief aangehouden
RODEN Een 31-jarige Eindhovenaar werd gistermiddag aangehouden terzake winkeldiefstal. Een oplettende medewerker van een bouwmarkt aan de Westeresch vertrouwde de verdachte, die samen met nog een man aanwezig was in de winkel, niet. Toen hij ze aansprak nam laatstgenoemde de benen. De aangehouden verdachte had voor 587,23 euro, 28 tangen/gereedschap, onder zijn jas verborgen. Omdat deze man nog een proeftijd had, nog gehoord moest worden over andere zaken en er sprake was van recidive is na overleg met het OM besloten de man in verzekering te stellen en hem voor te geleiden.

Fryslân, Groningen en Drenthe: dynamische controle wegtransport

Woensdag 3 november is tussen 09.00 en 16.00 uur in de drie noordelijke provincies een grootscheepse controle uitgevoerd op het wegtransport. De controle is verricht door de regiopolitie van Fryslân, Groningen en Drenthe in samenwerking met de Douane Noord, de Koninklijke Marechaussee, InspectieVerkeer & Waterstaat, divisie vervoer, provincie Groningen en Keuringsdienst van Waren. In totaal zijn 28 medewerkers van de diverse disciplines ingezet. De voertuigen zijn uit het verkeer geplukt om vervolgens gecontroleerd te worden (dynamisch) op de eerstvolgende parkeerplaats. De controles vonden vooral plaats op de grote verkeersaders in het noorden.

In totaal zijn 148 vrachtwagencombinaties gecontroleerd, daarnaast nog eens 107 personenwagens. In totaal is 27-maal proces-verbaal opgemaakt en is driemaal een waarschuwing uitgedeeld. Bij de drie waarschuwingen wordt nader onderzoek ingesteld. Bij de processen-verbaal is tienmaal sprake van een accijnsovertreding (o.a. vijfmaal Eurovignet, BPM). Verder is tienmaal proces-verbaal opgemaakt voor de Wegenverkeerswetgeving (mobiel bellen, poging tot spookrijden bij Kornwerderzand, anderhalve kilometer rijden over de vluchtstrook, verlopen APK), driemaal voor het vervoer van gevaarlijke stoffen en een Poolse chauffeur heeft te kort gerust en heeft een rijverbod van acht uur gekregen. Een automobilist had een boete openstaan van 238 euro en de man heeft deze boete ter plaatse voldaan. Verder is nog tweemaal proces-verbaal opgemaakt voor het niet volgens de regels vervoeren van afval. De politie is redelijk tevreden over de resultaten van de actie en zal in de toekomst deze gezamenlijke acties continueren.

Ron Reinds verzorgt de voorlichting voor Politie Drenthe. Tel. 06-52528707
Ramona Venema zal de voorlichting vanaf donderdag 04-11-04 om 16.30 uur overnemen.