TNO

Antimalariamiddel veilig voor piloten

03-11-2004 - Vliegend personeel kan zonder bezwaren het antimalariamiddel Malarone gebruiken, zo blijkt uit onderzoek door TNO.

Vliegend personeel dat op bestemmingen vliegt waar veel malaria voorkomt, loopt groot risico om besmet te raken met deze potentieel dodelijke ziekte. Nationale en internationale regels verbieden echter het gebruik van geneesmiddelen door piloten tijdens hun werk, tenzij vaststaat dat er geen nadelige effecten zijn op hun vliegprestatie en hun alertheid. Uit onderzoek van TNO Technische Menskunde is nu gebleken dat het antimalariamiddel Malarone het functioneren en de alertheid van het vliegend personeel ongemoeid laat. Het middel wordt goed verdragen en heeft geen significante effecten op waakzaamheid, alertheid, complexe informatieverwerking, slaperigheid en de kwaliteit van slapen.
Dit is de eerste keer dat een onderzoek naar eventuele neveneffecten van een antimalariamiddel werd uitgevoerd in een lagedrukkamer, die de situatie simuleert zoals die in een verkeersvliegtuig heerst. Op grond van de resultaten adviseert TNO de Nederlandse en Europese luchtvaartautoriteiten om het gebruik van dit antimalariamiddel toe te staan bij vliegend personeel.

Nieuwsredactie, TNO

TNO Technische Menskunde

Contactpersoon

Ries Simons

TNO Technische Menskunde

T 034 635 64 85

simons@tm.tno.nl