NSVV

Verlichting met actieve markering, goed voor natuur en milieu

De Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde geeft een nieuwe aanbeveling uit, getiteld 'Actieve markering'. De aanbeveling is tot stand gekomen dankzij experimenten in de provincie Noord-Holland. Sinds 1999 experimenteert de provincie Noord-Holland met alternatieve vormen van wegverlichting. En met succes. Een belangrijke reden om op zoek te gaan naar nieuwe systemen was dat Noord-Holland een alternatief zocht voor de grootste energieverslinder op wegen, de openbare verlichting. Deze verbruikt ruim 50% van de energie die voor wegen nodig is. Met actieve markering zijn energiebesparingen tot 99% gerealiseerd.

Actieve markering is in veel gevallen toepasbaar. Het bevordert de verkeersveiligheid bij nacht en het gaat de steeds toenemende lichtvervuiling tegen. Bij toepassing op grote schaal wordt een belangrijke reductie van de CO2-uitstoot door het sterk verminderde energieverbruik bereikt. De ontwikkeling van actieve markering is een van de voorbeelden waarbij verkeer en milieu hand in hand gaan; bij de aanleg van infrastructuur worden zo veel mogelijk milieuvriendelijke materialen en systemen toegepast.

Reeds in 1997 gaf de NSVV samen met CROW de publicatie 'Openbare verlichting in natuurgebieden' uit. Deze publicatie is ook nu nog actueel. De thans verschenen aanbeveling 'Actieve markering' biedt nieuwe mogelijkheden om de opennbare verlichting in natuurgebieden vorm te geven.

De prijs van de Aanbeveling 'Actieve markering' is voor NSVV-leden EUR 32,00 en voor niet-leden EUR 40,00 (exclusief 19% BTW). De CROW/NSVV-publicatie 'Openbare verlichting in natuurgebieden' is verkrijgbaar voor de ledenprijs van EUR 18,50 en de niet-ledenprijs van EUR 22,50 (exclusief 19% BTW).

Nadere informatie bij het bureau van de NSVV:
Postbus 9035
6800 ET ARNHEM
telefoon (026) 3 56 24 66 en 3 56 33 20
fax. (026) 4 42 91 23
e-mail: nsvv.info@kema.com


04 nov 04 10:36