Gemeente Gouda




datum: 3 november 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Hennie Castelein
telefoon: 0182 58 83 93

versoepeling welstandsbeleid voor reclame op bedrijventerreinen

Welstandscriteria voor reclames op welstandsluwe bedrijfsterreinen worden aangepast. Dat heeft het college op 2 november besloten. Hiermee komt de gemeente haar toezegging na om de nota aan te passen waar deze niet aansluit op de praktijk.
De evaluatie van de welstandsnota is gepland in de periode maart/april 2005. Daarop vooruitlopend speelt het College in op de dagelijkse praktijk. Medewerkers van de gemeente constateerden dat de welstandscriteria voor reclame op bedrijventerreinen in de praktijk te streng zijn. Men kiest voor een snelle aanpassing. De welstandsnota is, aldus wethouder Roland van Schelven, een instrument dat ten dienste moet staan van betrokkenen bij de welstandstoetsing. Het is niet een dogmatisch document maar behoeft periodieke evaluaties zoals deze nu reeds voor begin vol gendjaarzijngepland.

criteria voor reclame

Het hoofdstuk over reclamecriteria wordt in zijn geheel vervangen. In de aanpassing worden de criteria zoveel mogelijk als sneltoetscriteria geformuleerd. De ingediende plannen kunnen dan ambtelijk getoetst worden. Toestemming van de Welstandscommissie is binnen een sneltoets niet vereist. Reclame uitingen moeten een relatie hebben met het op dat perceel gevestigde bedrijf. De reclame mag niet in strijd zijn met de Nederlandse reclamecode. Knipperende en reflecterende reclames zijn niet toegestaan. Elke reclame uiting wordt ook getest op overlast voor nabijgelegen gebouwen en zijn er beperkingen aan de omvang van reclamezuilen en vlaggenmasten.

welstandsnota

Op 28 juni 2004 heeft de gemeenteraad ingestemd met de welstandsnota. De wesltandsnota geeft toetsingscriteria voor het bepalen van bouwwerken, gebouwen of reclames voldoen aan criteria van de welstand. De aanpassingen worden verwerkt na goedkeuring door de gemeenteraad. Ook de digitale versie die men van de gemeentelijke website www.gouda.nl kan afhalen, wordt aangepast.


- einde bericht -