Gemeente Maassluis

Stankklachten in de maand oktober

De meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond heeft dit jaar in oktober 581 stankklachten behandeld. Dat zijn 50 klachten meer dan het gemiddelde van de maanden oktober in de afgelopen vijf jaar. Vorig jaar oktober werden 280 stankklachten bij de meldkamer behandeld.

De meeste stankklachten kwamen deze maand binnen over de volgende twee voorvallen: Shell Nederland Raffinaderij in Pernis-Oost. Op donderdag 21 oktober kwamen er stankklachten uit Schiedam, Berkel en Rodenrijs, Rotterdam Overschie en Bergschenhoek. Door uitval van een ontzwavelings-unit van de Shell Raffinaderij Pernis is er zwavelwaterstof naar de fakkel gegaan. Door een onvolledige verbranding op de fakkel is er zwavelwaterstof in de atmosfeer terechtgekomen. Deze stof veroorzaakt een sterke stank en is prikkelend, soms zelfs misselijkmakend. Na constatering heeft Shell Raffinaderij direct actie ondernomen. De verbranding van de fakkel werd gestimuleerd door extra aardgas op de fakkel te zetten, zodat de zwavelwaterstof wél verbrandde. Hierna namen de stankklachten af. Op zaterdag 23 en zondag 24 oktober werden dezelfde stankklachten uit de bovengenoemde gemeenten ontvangen. Daarnaast kwamen er klachten binnen over de roetende fakkel van Shell Pernis. De roetende fakkel ontstond door een verkeerd afgestelde veiligheidsvoorziening, waardoor er per abuis gas werd afgefakkeld. De meldkamer van de Milieudienst stelde vast dat de opstart van de destillatie-unit de oorzaak van de stankklachten was. Dit kwam doordat tijdens het opstarten product met een te hoge temperatuur werd opslagen in een tank. Momenteel onderzoekt Shell of er mogelijk nog een andere bron is voor een deel van deze stankklachten.
Op zondag 24 oktober was opnieuw het onvolledig verbranden van zwavelhoudend gas de reden van de stankoverlast. Shell was aanvankelijk met de extra aardgastoevoer naar de fakkel gestopt, omdat men geen zwavelwaterstof meer in het systeem verwachtte. Na de klachten heeft het bedrijf weer aardgas naar de fakkel gezet. In de periode van 21 tot en met 25 oktober hebben in totaal 100 inwoners geklaagd over stank. De DCMR heeft Shell aangesproken op de gang van zaken. In overleg met het bedrijf is afgesproken dat Shell een uitgebreid onderzoek gaat doen naar de basisoorzaken van eerder genoemde problemen. Op grond van dit onderzoek zal met Shell gezocht worden naar oplossingen om onderhoudsstoppen met zo min mogelijk stankoverlast te laten plaatsvinden.

Scheepvaart
Op 30 oktober hebben 52 burgers uit Hoogvliet, Albrandswaard en Rotterdam bij de DCMR Milieudienst Rijnmond geklaagd over stankoverlast. Men klaagde over stank van olie, zwavel en chemische brandlucht. Naar aanleiding van de klachten heeft de rivierpolitie onderzoek gedaan aan boord van binnenvaarttanker 'De Dolfijn'. Tijdens dit onderzoek voer 'De Dolfijn' op het Hollands Diep en was bezig met het ontgassen van zijn ruimen. Het ontluchten van lege ruimen (in dit geval van nafta) is toegestaan op het Hollands Diep. Het schip was om kwart over twaalf uit de haven vertrokken en door het Hartelkanaal en de Oude Maas naar het Hollands Diep gevaren. De tijdstippen van de klachten en de tijd dat het schip op de Oude Maas voer, komen overeen. Naar alle waarschijnlijkheid is het schip hier al aan het ontluchten geweest, een spoor van stank achterlatend. Omdat het schip uit de Rotterdamse haven vertrokken is, doet de zeehavenpolitie nader onderzoek.

Overige klachten
Alle andere stankklachten die deze maand zijn binnengekomen, zijn niet beschreven in dit bericht, maar zijn wel behandeld. Deze klachten zijn weliswaar groot in aantal, maar ze zijn op te delen in kleinere aantallen per bedrijf. Of ze zijn toegeschreven aan een bepaald industriegebied, omdat bij de klachten geen bedrijf is gevonden dat de overlast heeft veroorzaakt.

Meldkamer DCMR
De meldkamer van de DCMR onderzoekt milieuklachten van de bevolking en neemt waar mogelijk actie om de overlast te stoppen. De klachten worden geregistreerd, waarbij de gegevens van de klagers vertrouwelijk worden behandeld. Een milieuklacht is 24 uur per dag in te dienen op telefoonnummer (010) 47 33 333 of via website www.dcmr.nl onder milieuklachten.

Dit is een persbericht van de DCMR Milieudienst Rijnmond.