Gemeente Breda

Nieuw onderzoek ontwikkeling bedrijventerrein De Wig

Uit een gezamenlijke marktverkenning door de gemeente Breda en ING Real Estate Development (ING RED) blijkt de ontwikkeling van bedrijventerrein De Wig in zijn huidige vorm niet haalbaar. Er is wel draagvlak voor het vernieuwende concept voor De Wig met meervoudig ruimtegebruik, maar op dit moment is de doelgroep te beperkt. Ook sluit volgens de verkenning het totale (steden)bouwkundige aspect binnen het concept niet voldoende aan bij de behoefte in de markt. De gemeente Breda gaat op korte termijn onderzoeken welke andere mogelijkheden er zijn voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein

Het te ontwikkelen bedrijventerrein De Wig ligt tussen de Randweg Princenhage, de toekomstige HSL en de Graaf Engelbertlaan. De Wig gaat uit van bijzonder intensief en zorgvuldig ruimtegebruik. Deze ontwikkeling is nieuw voor Breda en in een aantal opzichten ook voor Nederland. Vooral het vernieuwende concept van een meerlaags bedrijventerrrein is in Nederland nog niet toegepast. Voor deze locatie is de verwachting dat een meer dan gemiddeld aantal nieuwe bedrijven van buiten Breda afkomstig zal zijn.

Gelet op het specifieke karakter heeft het college van burgemeester en wethouders in 2003 vier marktpartijen uitgenodigd om een eigen visie te presenteren. Op 8 april 2004 is een intentieovereenkomst ondertekend tussen de gemeente en ING RED om onder meer een marktverkenning uit te voeren. ING RED sprak het meest aan, omdat zaken als efficiënt, duurzaam, meervoudig ruimtegebruik, de eilanden in het landschap en de lagenstructuur verfijnd waren uitgewerkt. De gemeente wil voor de ontwikkeling van De Wig daarnaast in elk geval een goede inpassing in het landschap met respect voor ecologie en cultuurhistorie. Ook twee ontsluitingen voor het autoverkeer, centrale parkeerruimte en optimaal beheer van parkmanagement en veiligheid behoren tot de randvoorwaarden.

Breda, 3 november 2004