Gemeente Voorburg-Leidschendam


Koninklijke Onderscheiding voor acteur Abbing

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 4 november 2004
---

Burgemeester van Haersma Buma heeft op woensdag 3 november na de premiere van de musical De Man van la Mancha Don Quichote - aan de heer Abbing een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Hij is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Met zijn optreden in deze musical viert Charles Abbing zijn gouden jubileum.

Koninklijke onderscheiding Charles Abbing is 50 jaar amateur acteur. De Theatergroep Voorburg (voorheen de Amateurcomedie) is in 1947 opgericht en heeft een eigen theatertje aan de Lusthofstraat 12 te Voorburg.

Hij is sinds 3 november 1954 lid van deze theatergroep. Hij speelde (hoofd) rollen in ruim vijfenzestig producties (kindertoneel en volwassenen- toneel).

Voorts heeft hij een aantal producties geregisseerd. Naast zijn artistieke bijdrage aan de Theatergroep leverde hij ruim 30 jaar een bestuurlijke bijdrage. Zo was hij van 1965 1977 en van 1990 1992 voorzitter, van 1977 1979 artistiek coördinator, van 1957 1961 secretaris en van 1991 2001 penningmeester.

Charles Abbing is ook buiten de toneelwereld maatschappelijk als vrijwilliger actief. Hij is 20 jaar koorlid en organiseert de liturgische voorbereiding van het Pius X koor te Leidschendam. De heer Abbing

Van 1996 1999 programmamaker en presentator bij de locale zender Radio Midvliet en vanuit zijn bestuursfunctie bij de Theatergroep was hij ambtshalve betrokken bij de Culturele Raad Voorburg, Actiegroep Cultureel centrum, Voorburgse Kunstkring en het Haags Centrum voor Amateurtoneel.

De heer Abbing heeft in de loop der jaren voor zijn bijzondere theaterprestaties onder andere de volgende waarderingen ontvangen: de Zilveren Rederijkersspeld van het Nederlands Centrum voor Amateurtoneel, Lid van Verdiensten van de Amateurcomedie en van het Haags Centrum voor Amateurtoneel en ontving in 1994 de Voorburgse Gemeentelijke Onderscheiding De Speurder t.g.v. het 40-jarig jubileum.