Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

koopkracht

Onderzoek CG-Raad: Koopkracht gehandicapten en chronisch zieken flink achteruit

Chronisch zieken en gehandicapten gaan er flink in koopkracht op achteruit door de kabinetsbezuinigingen. Door onder meer de verschraling van het ziekenfondspakket en de hogere eigen bijdrage daalt het gemiddelde inkomen met bijna 2 procent.

Dat heeft de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) berekend na verscheidene huishoudens te hebben 'doorgelicht'. De raad vindt een dergelijke sterke daling onaanvaardbaar. Hij hoopt steun te krijgen van de Tweede Kamer die eerder heeft uitgesproken dat chronisch zieken en gehandicapten gemiddeld er niet meer dan 1 procent op achteruit mogen gaan. Zo werd eind vorig jaar de motie-Van der Vlies aangenomen, waarin de regering wordt opgeroepen extra maatregelen te nemen als zou blijken dat dergelijke groepen te hard worden getroffen. De belangenorganisaties van de chronisch zieken en gehandicapten hebben altijd al gezegd dat hun achterban harder getroffen zou worden door de bezuinigingen dan andere groepen in de samenleving. Inmiddels heeft het kabinet de bezuiniging deels verzacht door enkele medicijnen vanaf 2005 weer op te nemen in het ziekenfonds.

Uit het vandaag gepubliceerde CG-Raad-rapport 'Uitwegen zoeken en inleveren' blijkt vooral dat mensen die jonger zijn dan 65 jaar zwaar in koopkracht achteruit zijn gegaan. Het verlies bedraagt volgens de CG-Raad gemiddeld 2,8 procent. Bij huishoudens boven de 65 jaar bedraagt de min slechts 0,5 procent, waardoor het gemiddelde voor 2,5 miljoen mensen op een daling van
1,8 procent uitkomt.

Niet alleen hadden de huishoudens last van de bezuinigingsmaatregelen. Ze werden ook nog getroffen door de ongunstige wijziging voor de belastingaftrek van buitengewone uitgaven bij ziekte of handicap. Daarnaast hebben ze ook last van algemene maatregelen, zoals de bevriezing van uitkeringen en de verlaging van huursubsidie.

(Dit artikel verscheen op 4 november 2004 in het Algemeen Dagblad).

Klik hier voor de volledige tekst van het rapport 'Uitwegen zoeken en inleveren'

(Geplaatst: 4 november 2004)
---