Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 4 november 2004

Nederlanders willen verlaging maximumsnelheid naar

80 km/uur op stadssnelwegen

Tachtig procent van de Nederlanders is voor het verlagen van de maximumsnelheid naar tachtig km per uur op snelwegen langs woonwijken. Dit blijkt uit een representatieve internetpeiling onder 500 Nederlanders, uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Stichting Natuur en Milieu. Vandaag biedt SNM haar voorstellen en een verkeersbord aan aan de heer S. Buijs, voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Uit de peiling blijkt ook dat de Nederlanders zich nauwelijks bewust zijn van de gezondheidsschade die wordt aangericht door het verkeer. Slechts bij 34 procent van de Nederlanders is bekend dat er vier keer zoveel mensen overlijden door uitlaatgassen dan door verkeersongelukken. Stichting Natuur en Milieu brengt met haar actie deze feiten onder de aandacht van publiek en politiek.

Vandaag bespreekt de Tweede Kamer maatregelen om de gezondheid van mensen te beschermen tegen schadelijke uitlaatgassen van het verkeer. Minister Peijs kondigde vorige week al aan op zes plaatsen de maximumsnelheid te verlagen. Stichting Natuur en Milieu is verheugd over deze eerste stap, maar vindt dat ook op andere locaties de snelheid moet worden verlaagd.

'De ringweg A10 en de Rotterdamse ruit moeten allebei naar 80 kilometer,' aldus Ad van den Biggelaar, algemeen directeur van Stichting Natuur en Milieu. "Uit onderzoek én de praktijk bij Overschie blijkt dat dat goed uitpakt voor luchtkwaliteit, geluidsoverlast, verkeersveiligheid én de doorstroming van het verkeer."

Nadere informatie:
Michel Jehae, tel. 030-2348229 (06-29040861)

Duco van Dijk, tel. 030-2348257 (06-24787303)

-----------------------


---- --