Gespecialiseerde verzekeraar Hiscox introduceert betere dekking voor waardevolle kunst

Hiscox, een toonaangevende gespecialiseerde verzekeraar voor privé en publieke kunstverzamelingen, heeft een nieuw verzekeringsproduct "Fine Art by Hiscox" voor waardevolle kunstvoorwerpen geïntroduceerd. Het dekkingsbeleid van Hiscox is hiervoor verder uitgebreid en biedt kunstverzamelaars een ruimere dekking.

Verzekerden krijgen nu de mogelijkheid om ook bij een gedeeltelijke schade het kunstobject als verloren te beschouwen en volledige vergoeding te verlangen. Tevens biedt Hiscox nu dekking voor beschadigingen die worden gemaakt door restaurateurs of schoonmakers.

Daarnaast heeft Hiscox vandaag bekendgemaakt dat het een uniek instrument heeft ontwikkeld voor verzekeraars en handelaren om de waarde van kunstverzamelingen nauwkeuriger te kunnen bepalen. Het nieuwe instrument, dat de Hiscox Gabrius Art Market Index (Hiscox GAMI) wordt genoemd, is ontwikkeld om op de hoogte te blijven van de laatste trends in de kunstmarkt en om na te gaan of kunsteigenaren mogelijk over- of onderverzekerd zijn als de waarde van hun kunstvoorwerp sterk fluctueert.

De index van Hiscox is ontwikkeld in samenwerking met de internationale databank van Gabrius en toonaangevende wiskundigen om een barometer te ontwikkelen voor de algehele marktomstandigheden. Door het volgen van trends in de prijsontwikkeling van alle schilderijen die worden verkocht op veilingen van ca EUR 150.000 of minder, kan de Hiscox GAMI een schatting maken van de algemene koopbereidheid in de markt. Daarnaast biedt de index inzicht in de performance van diverse artiesten, genres en perioden. Als gevolg hiervan kunnen verzekeringsprofessionals, en uiteindelijk verzamelaars en beleggers, de waarde van bestaande collecties indexeren voor verzekeringsdoeleinden. In het verzekeringsbeleid van Hiscox zijn indexering voor huizen en inboedel al opgenomen.

Siwart Mackintosh, Manager Benelux van Hiscox zei:

"De kunstwereld kan wispelturig zijn en de waarde van kunst kan door de tijd sterke veranderingen laten zien. Iemand die bijvoorbeeld een stuk kocht van Gilbert en George in de negentiger jaren, zal tot de ontdekking komen dat het nu aanzienlijk meer waard is. Echter, het tegenovergestelde is het geval voor iemand die een stuk van Rachel Whitread heeft gekocht. Over vijf jaar kunnen de cijfers weer totaal anders zijn. Waar het op neerkomt is dat iedereen die een kunstvoorwerp bezit, of het nu van een bekende of minder bekende artiest is, zijn vinger aan de pols moet houden als het om de waarde van het voorwerp gaat. "

"Vaak zien we collecties die ondergewaardeerd zijn. Op basis van eigen internationaal onderzoek zien we dat slechts één op de acht (12%) kunstverzamelaars hun kunst hebben getaxeerd in het afgelopen jaar. Verbazingwekkend is dat bijna een derde (30%) toegeeft nooit om een taxatie te hebben gevraagd. Als kunst die is onderverzekerd wordt gestolen of beschadigd, leidt dat tot aanzienlijke financiële verliezen voor de eigenaar."

"Het nieuwe verzekeringsproduct van Hiscox is ontworpen om de beste dekking in de markt te geven. De index draagt eraan bij dat de waarde van de verzekering van onze klanten behouden blijft op het niveau van de algehele markt. Het is geen vervanging van een professionele taxatie, maar het zou wel de ergste gevallen van een te lage dekking moeten voorkomen. Het is van vitaal belang dat alle verzamelaars, klein of groot, rekening houden met de markttrends en hun verzekering daaraan aanpassen om de waarde van hun bezittingen te behouden."

Zowel het nieuwe product als de Hiscox GAMI zijn vanaf nu internationaal beschikbaar. De Nederlandse versie volgt zeer binnenkort.

Einde

Bronnen:
(i) De Gabrius Art Market Index is de meest ontwikkelde databank van veilingresultaten ter wereld, die wordt bijgehouden door Gabrius, een kunst multimedia groep met kantoren in Milaan, New York en Londen. Gabrius is gespecialiseerd in het aanbieden van producten en diensten aan de kunst- en financiële wereld. (ii) Onderzoek dat is uitgevoerd onder 351 bezoekers van de 'British Antique Dealers Association Art & Antiques Fair, 24- 30 maart 2004.

Voor nadere informatie:
Siwart A. Mackintosh Manager Benelux Hiscox 020 795 22 00 siwart.mackintosh@hiscox.com