Universiteit van Tilburg

Het Warande-debat over het Brabantse platteland

Landschap vogelvrij

Brabant raakt voller en voller. De claims op het overgebleven platteland stapelen zich op. Boeren vertrekken massaal. Het landschap -van oudsher het domein van de landbouw- blijft verweesd achter. Door wie en hoe moet ervoor gezorgd worden?
Vier deskundigen buigen zich tijdens dit debat over deze vraag.

De overheid staat voor een keuze. Of het huidige landschap op slot doen of toestemming geven voor dynamische ontwikkelingen met als resultaat dat wij het Brabantse platteland over twintig jaar niet meer terugkennen.
De Brabantse gedeputeerde Paul Rüpp van Ruimtelijke Ordening gaat in op de rol van de overheid. Hij zal de vraag beantwoorden of de voogdij strak geregeld moet worden vanuit het Provinciehuis of dat dit meer een taak is van de gemeenten. Als hij aan het Brabant van 2020 denkt, wat ziet hij dan?
Wethouder Ger Wouters van Schijndel belicht de aspiraties van de gemeente. Ergert hij zich aan de bedilzucht van de provincie? De gemeenten staan tussen vele vuren in: de overgebleven boeren, de (recreatie) ondernemers, en de milieubeschermers belagen hen. Hoe redt de wethouder zich hieruit en waar geeft hij de voorrang aan? Een belangenbehartiger pur sang is Jaap Dirkmaat van de Vereniging Das en Boom. Hij heeft geruime tijd geleden al de noodtoestand voor het platteland afgekondigd. Uiteindelijk monden alle discussies over het landschap uit in de simpele vraag: hoe moet het er uit gaan zien, en hoe kunnen we het aantrekkelijker en rijker maken? PvdA-Statenlid en landschapsarchitect Rob Wagemakers uit Tilburg geeft een richting aan.
Vanaf half oktober is er op de site van het Brabants Dagblad een discussie over het platteland en het landschap. Discussieer mee, zeg wat beter kan, en waar je je aan stoort!! Kijk op www.brabantsdagblad.nl.

Warande-debat
Het Warande-debat wordt jaarlijks georganiseerd door Studium Generale (UvT), Brabants Dagblad, de Brabantse Milieufederatie en is de opvolger van de Warande-lezing. Elk jaar worden prominente sprekers gevraagd om in debat te gaan over beleid en duurzaamheidsvraagstukken.

Programma
Landschap Vogelvrij
Warande-debat
Donderdag 11 november: 14.00 16.00 uur
Black Box (gebouw K), Universiteit van Tilburg
Gratis toegang

Sprekers
Paul Rüpp, (CDA) Gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening Noord-Brabant Jaap Dirkmaat, Vereniging Das & Boom
Rob Wagemakers, (PvdA) Statenlid Noord-Brabant, landschapsarchitect Ger Wouters, (SP) Wethouder Ruimtelijke Ordening Schijndel

Voorzitter
Ron Lodewijks, provincieredacteur Brabants Dagblad

Noot voor de pers
Studium Generale zet zich in voor een brede academische vorming op de universiteit door het organiseren van oa symposia, discussies, talkshows en theater op de UvT. De programmas zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Studium Generale, Marsel van Hoorn, hoorn@uvt.nl, 013-4662266/2841. Laatst gewijzigd: woensdag 03 november 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers